Hírek

2016.09.02. 18:40

Megcsappant a diák munkavállalók száma

Jelentősen megcsappant a diák munkavállalók száma a tanévkezdéssel –többek között ezért is néznek izgalmas hónap elé a szövetkezetek, valamint a tanulókat foglalkoztató vállalkozások.

Sebestyén Lilla

A szeptember azonban más szempontból is forduló pont: elsejével hatályba léptek a diákmunkára vonatkozó törvénymódosítások. A változtatásnak alapvetően két fontos tényezője van: először is a tanulók munkavégzését mostantól nem a munka törvénykönyve,hanem a szövetkezeti törvény szabályozza, ami a gyakorlatban annyit jelent hogy a diáknak és a szövetkezetnek – december végéig – új, de tartalmában azonos szerződést kell kötniük egymással.

A középiskolások a tanévben csak hétvégente dolgoznak. Hiányuk a munkaerőpiacon jelentős Fotó: FMH-archív

A munkajogi biztonsági garanciák ezzel nem tűntek el - mivel ezeket a törvénybe belefoglalták - azonban egyel bővült a sor: a diákok mostantól fizetett szabadságot is kaphatnak.

- A diákok évente, átlagosan 20-23 napot dolgoznak, és minden tizenharmadik ledolgozott nap után jár egy szabadnap. Ha így nézzük, évi egy-két szabadnapról beszélünk. Ez a tanulók szempontjából mindenképp jó, hiszen plusz jövedelemhez jutnak és a partnercégek többsége is úgy határozott, hogy a továbbiakban is foglalkoztatnak diákokat, hiszen - bár több lesz így a kiadásuk - még mindig megéri. Kevés olyan cég van, aki emiatt úgy döntött, nem fogad több tanulót - mondta el Simon Balázs, az egyik fehérvári diákmunka szövetkezet kommunikációs igazgatója, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének titkára.

A szakember azt is hozzáfűzte: szeptemberben a megcsappanó diákmunkások számával is meg kell küzdeniük.

- Elkezdődött a tanév, a középiskolások közel száz százaléka visszaült az iskolapadba és maximum hétvégén vállal munkát. Ráadásul a felsőbb éves hallgatók is szeretik a rááldozni ezt a hónapot a tárgyfelvételre, ügyintézésre, költözésre. A diák munkavállalóknak harminc százaléka középiskolás, hetven százalékuk pedig valamilyen felsőoktatási intézményben tanul. Ebből az lenne a logikus következtetés, hogy a létszámuk nem csökken olyan mértékben a tanévkezdéssel, hogy hatalmas gondokat okozzon, de 2014 óta mégis így van. Bár a tizennyolc év feletti tanulóknak a harminc-harmincöt százaléka vállal munkát - ez az adat tíz-tizenöt éve jelentősen kevesebb volt - a felsőoktatás létszámkereteinek lecsökkentésével és a szabályok szigorításával sokkal kevesebb lett a főiskolás, egyetemista, tehát a diákmunkás is - mondta el Simon Balázs, aki azt is hozzátette: Sajnos előfordul a szeptemberi hónapokban - és most is erre kell számítani - hogy, nem tudják teljesíteni a szövetkezetek a megrendeléseket.

A témával kapcsolatban, az egyik nagyobb áruházlánc képviselőit is megkérdeztük. Maczelka Márk, a vállalat kommunikációs igazgatója elmondta: Jelenleg a munkaerőpiacról nem tudnak annyi dolgozót felvenni, amennyire szükséges lenne, ezért mindenképp fontosak az áruházláncnak a diákmunkások. A tanulók eltérő munkarendben dolgoznak: vannak, akik naponta nyolc órát, de olyanok is, akik nem jönnek minden nap. Szeptembertől biztos, hogy csökkenni fognak a diákóraszámok. A kieső munkaerőt a jelenlegi személyzettel igyekeznek pótolni.

- A törvénymódosítással kapcsolatban arra törekszünk, hogy a szereplők keresetveszteség nélkül éljék meg ezt a változást, így minden diákszövetkezettel abban állapodtunk meg, hogy - bár a változások alapján nem lenne kötelező - de többek között továbbra is minden nálunk dolgozó diák megkapja a korábbi műszakpótlékait. A jogszabály által szabályozott szabadság kiadás finanszírozása érdekében minden olyan diákszövetkezetnél, mellyel együttműködünk, arányos díjemelést hajtottunk végre - árulta el Maczelka Márk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!