Ajka

2016.09.04. 17:30

Sport és siker együtt járnak

Ajka - Rendkívül fontos a sport, ki-ki azt válassza, amire lehetősége van! A mozgás meghatározó az életben, a szellemi tevékenységben, a jó fizikai állapot megőrzésében, ezt minden szülőnek érdemes szem előtt tartania.

Kovács Erika

Ezt álltja Geri Gyula, az ajkai Sportváros Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, akivel a város pezsgő sportéletéről is beszélgettünk.

Elmondta, kollégáival elkötelezett abban, hogy már gyermekkorban kialakuljon a mozgás iránti igény, így óvodai sportfesztiválokat, diákolimpiákat szerveznek, ahol szakemberek is megjelennek az utánpótlás kiválasztása érdekében. Felnőtteknél szintén alapvető szerepe van a rendszeres mozgásnak, rámutatott, a város vezetése, a képviselők elkötelezettek a sport mellett, így kiemelten kezelik a fogyatékkal élők sportját is, kerekes székes asztaliteniszezők a sportcsarnokban edzenek. Több nemzet válogatottja vett részt az ülőröplabda-emléktornán, amit egy helyi, volt válogatott ülőröplabdás emlékére rendeztek.

Geri Gyula rámutatott, a városvezetés elkötelezett a sport mellett Fotó: Kovács Erika

A cégvezető a tömegsportról kifejtette, nagyon népszerű a labdarúgás és tavaly megalakult az öregfiúk jégkorongcsapata is, nagy hagyománya van a futó- és kerékpáros versenyeknek is. A versenysportban az a cél, hogy minden sportágban legalább a magyar nemzeti bajnokság második vonalában szerepeljenek az ajkaiak, amit három- öt éves fejlesztéssel szeretnének megvalósítani. Ezért fejlesztik az infrastruktúrát, növelik az egyesületek sportolóinak létszámát.

A járásban igyekeznek vonzóvá tenni a sportolást és toborozni az utánpótlást. Erre példa, hogy az ajkai női labdarúgócsapatnak több csöglei tagja is van. A labdarúgásban az ajkaiak az NB III-ban szerepelnek, céljuk, hogy a csapat a másodosztályba visszakerüljön. Szeretnék létrehozni a helyi utánpótlás-akadémiát, ehhez 2020-ra kell műfüves nagypálya, a többi feltétel adott. Jelenleg minősített utánpótlás-alközpontként működnek. Pezseg az élet más területeken is, az ajkai férfi kézilabdázók tavaly megnyerték az NB II-es bajnokságot, és az egyesület idén indít csapatot a megyei első osztályban is. Céljuk, hogy mindkét csapat megnyerje a bajnokságot, és jövőre egy NB I/B-s és egy NB II-es kézilabdacsapat működjön.

A női csapatban NB II-es szereplés a cél, most a megyei osztályban játszanak. Egyre népszerűbb a jégkorong, a város megnyerte a jégcsarnok-építési pályázatot. Így három-öt éven belül első osztályú csapatot is szeretnének indítani a magyar bajnokságban.

- Most kezdi működését a kosárlabdacsapat az NB I/ B osztályban, a Szent Pál Kosárlabda Akadémia segítségével, és alakul meg az utánpótlás-egyesület.

Kiemelte továbbá, újjászervezik az úszóklubot, vízilabdázóik az utánpótlás-bajnokságban szerepelnek, megalapították a nagy hagyományú atlétika szakosztályt, büszkék kerékpárosaikra, akik hegyi és országúti versenyeken indulnak. Nagy hagyományokra tekint vissza Ajkán a boksz is, idén csapatbajnoki mérkőzést szerveztek a csarnokban 15 év után. Tekében a legmagasabb osztályban versenyeznek sportolóik, a sakkozók pedig két csapattal az NB II-ben vannak. Több világ- és Európa-bajnok karatézó él a városban, és újjáéled a nagy hagyományú ajkai judózás is.

- Azért, hogy versenysportolóink fel tudjanak készülni a pályafutásuk utáni életre és itt maradjanak, felsőoktatási intézményekkel tárgyalunk, és célul tűztük ki gimnáziumi sportosztály létrehozását is - hangsúlyozta Geri Gyula, hozzáfűzve, kollégáival alapvetőnek tartják, hogy mielőbb piaci alapon működjenek, azaz arra törekednek, hogy bevételeik nagy részét saját maguk teremtsék elő a jövőben.

Címkék#Ajka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!