Gazdaság

2016.09.05. 13:47

Kinek jár a borravaló? Egyre kevesebben adnak Székesfehérváron is, de miért?

Székesfehérvár – A tapasztalatok szerint tízből egy ember ad borravalót manapság. Pedig sokan a mai napig élnek ebből az alig „fehéríthető” jövedelemből,

S. Töttő Rita

Az elmúlt néhány évben egyre kevesebben adnak, egyre kevesebb borravalót. Pedig az olyan munkakörök száma nem változott, ahol teljes felelősséggel foglalkoztatnak alacsony béren munkavállalókat, akik már munkába álláskor tudják: fizetésük jelentős részét nem a papíron kapott összeg teszi ki, hanem az a „zsebpénz”, amit a vendégektől kapnak. Ez azonban ritkán tudatosul abban, aki leül egy kávéra az étterembe, elmegy megtankolni az autóját, átveszi a pénzt a postástól, utat kér a taxistól, felcipelteti a bőröndjét a szállodában, hogy csak néhány helyzetet említsünk. Az általános vélekedés az, hogy „nem kell neki a borravaló, hiszen ez a munkája”. Ám ha az így jellemzett ember megmutatná a fizetési papírját, sokaknak leesne az álla. Éjt nappallá téve dolgozó munkavállalókról van szó, akik annak reményében segítenek, szolgálnak ki, adnak plusz szolgáltatásokat, hogy erőfeszítéseiket borravalóval hálálja meg a másik fél. S hogy a havi nettó 80 ezer forintos fizetés valamennyire 100 ezer fölé emelkedhessen.

A borravaló kérdése néhány éve került előtérbe, amikor szó volt róla, hogy ha a munkáltató másként nem rendelkezik, a munkavállalónak tilos lesz borravalót elfogadnia. Ezért is sokasodtak egy ideig a helyek, Fejér megyében is, ahol a személyzet visszautasította a borravalót, mondván, az üzemeltető megtiltotta az elfogadását. Ez a félelem szerencsére lecsengett, kiderült, a napi gyakorlatot nem befolyásolja. Ám azóta, mintha valami mégis megváltozott volna, e nem a törvényi vagy munkáltatói oldalon, hanem ott, ahol ezt nem várták az érintettek

Gulyás Georgina felszolgáló: ahol kedves a kiszolgálás, ott általában több a borravaló is (képünk illusztráció) Fotó: Koppán Viktor

Az általunk megkérdezett fehérvári benzinkutasok egyöntetűen állítják: az elmúlt két-három évben mintha megszűnt volna a borravaló. „Sokan még az 5 forintot is visszavárják” – árulta el egyikük, sőt, nem ritka az sem, hogy az 5010 forintos tankolás árát 5 ezer forintban kívánják elintézni a vásárlók. Vagyis napi szinten megtörténik, hogy még a benzinkutasnak kellene kifizetnie mások üzemanyagát. Jó kérdés, hogy ugyanezt a boltban is megcsinálná-e a vásárló a pénztárnál? Nem valószínű...

A vendéglátósoknál sem sokkal jobb, bár kicsit bonyolultabb a helyzet, tekintve, hogy ha az üzemeltető úgy dönt, szervízdíjat is felszámolhat a blokkon. Akkor pedig eleve nem várhat borravalóra a pincér.

A vendéglátóhelyek java része Székesfehérváron úgy működik, hogy egy alapfizetés mellé kapják meg a pincérek a szétosztott borravalót – árulja el egy általunk megkérdezett fehérvári vendéglátós, aki azonban ma már egy frekventált, számára jobb megoldást kínáló helyen dolgozik, ahol fix fizetést kap. A borravalót pedig leadja. Ez a családos embereknek fontos szempont, akiknek a szezonális eltérések nehézséget jelentettek a családi kasszában. Nyugalmat és biztonságot jelenthet sokak számára az, hogy előre tervezhető jövedelemben részesül hónapról hónapra. Nyáron ugyanis több, télen kevesebb a borravaló. Ahogy ebédidőben is lényegesen kevesebbet kapnak, mint az esti vacsoraidőszakban. A vendéglátó szakma azonban ma már a megyeszékhelyen is hiányszakmának minősül, így bizony sok helyen kénytelenek emelni azokon a minimális fizetéseken, amelyeket korábban adtak. „Az elvárások és a szakmaiság ugyanis nem változott. Ezt azonban ma már meg kell fizetni. Lehet, hogy egyik helyen nem kapja meg a jelentkező az általa kért összeget, de a következőnél esélyes, hogy igen” – teszi hozzá pincérünk, aki 15 éve dolgozik a területen. A külföldi vendégek pedig, főleg, ha nyugatról érkeznek, gyakran megkérdezik, tartalmazza-e a szervizdíjat a blokk avagy sem. Ők ugyanis, ha elégedettek, akkor kerekítenek, mégpedig felfelé, és nem feltétlenül a 10 százaléknak megfelelő mértékben – tudjuk meg. Ezért is fontos tudni, hogy noha a felszolgálási díj vagy más néven szervizdíj és a borravaló egymáshoz hasonló típusú juttatások, mégsem ugyanaz a kettő. A felszolgálási díjat a számlán, nyugtán elkülönítetten kell feltüntetni. Ezt a pénzt a munkáltató osztja fel a pincérek között (a felszolgálók mellett ide sorolható például a szakács is). A borravaló pedig a vendég által a saját döntése alapján közvetlenül a felszolgálónak adott juttatás. Ráadásul, mint kiderült, a kettő között nem kis különbség van – árulta el lapunk megkeresésére a Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóság.

- A felszolgálási díj és a borravaló közötti lényeges különbség, hogy míg a felszolgálási díj után a foglalkoztató, a foglalkoztatott helyett, 15 százalékos mértékű nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett, a vendégtől közvetlenül kapott borravaló után a 15 százalék nyugdíjjárulék fizetése a pincér számára csupán egy lehetőség – világít rá Mártonné Beke Éva, a hatóság sajtóreferense.

A borravaló kizárólag akkor adómentes, ha közvetlenül a pincér kapja – szögezi le az adóhatóság sajtóreferense, aki szerint nem tekinthető adómentesnek a borravaló összege, ha a munkavállalók összegyűjtik a vendégek által adott borravalót, és azt központilag a munkáltató osztja szét. Így ugyanis a borravaló már adóköteles bérjövedelemnek minősül.

Az adómentességet azonban, mint kiderült, kizárólag a pincérek élvezhetik borravaló ügyben, mások, mint például a benzinkutasok, taxisok, nem. Esetükben az adott borravaló adóköteles bevételének minősül. Azt azonban nem tudni, miért. Persze a gyakorlatban nehéz a borravalót megadóztatni, hiszen nem tudni, hányan vallják be az így kapott összeget, ugyanis az éves adóbevallásban az egyéb juttatások rubrikában tüntethető fel. Már ha valaki feltünteti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!