Bulvár

2016.09.05. 19:05

Energiaital: könnyen rá tudunk szokni

A szakemberek véleménye abban egyezik, hogy általános iskolás korú gyereknek nem szabadna energiaitalt fogyasztania.

Piltman-Horváth Barbara

De mi a helyzet a felnőttekkel? Egészséges, ha napi egy kávét energiaitallal váltunk ki? Lovizer János herendi addiktológus segítségével jártuk körül a témát. - Az energiaitalban lévő koffein okozhat függőséget, ugyanakkor már az elején fontos leszögezni, hogy kétféle addiktológiát különböztetünk meg. Szemben az alkohollal vagy a nikotinnal kapcsolatos függőséggel, a koffein megvonása nem okoz elvonási tüneteket - világosított fel a szakember. A koffeinnel, valamint az amfetaminnal és kokainszármazékokkal olyan hatást érünk el, ami a központi idegrendszer stimulálására hat. Ez praktikusan annyit jelent, hogy felpörgeti az embert, energizálja a fogyasztót. - A központi idegrendszerre ható anyagok tulajdonsága, hogy először toleranciát okoznak, ami azt jelenti, hogy ugyan-azt a hatást egyre nagyobb mennyiséggel tudják elérni a fogyasztók. Ez azzal magyarázható, hogy a szervezet próbál védekezni a stimuláló hatás ellen - magyarázta a folyamatot az addiktológus. - Emellett viselkedési tolerancia is kialakul, például, hogy reggel 10 órakor, ebéd után kell fogyasztani. Ilyenkor előfordul, hogy nem feltétlenül a koffeint hiányolja a szervezet, hanem magát a cselekvést. Magát a folyamatot, a rituálét, nem feltétlenül a stimuláló anyagot. Ez ugyanúgy megfigyelhető a dohányzásnál is, sokan említik, akik szeretnének leszokni, hogy nem feltétlenül maga a cigaretta hiányzik nekik, hanem a reggeli rituálé például az első kávéval és az első szál cigivel, vagy az, hogy a munkahelyen együtt megy ki a többiekkel, és egy cigaretta mellett megtárgyalják a napi ügyeket.

Fiatalok számára azonban rendkívül veszélyes lehet az energiaital. Egy fejlődő szervezetnek semmi szüksége nincs stimulálószerek használatára az ébredéshez. - Az, hogy alkohollal vegyítik, a legnagyobb becsapás. Ilyenkor azt szokták maguknak mondani a fiatalok, hogy nem is ittam sokat, hiszen hígítottam energiaitallal. Ez egyrészt azért nem állja meg a helyét, mert idővel - és az ifjú korosztály esetében nagyon hamar - egyre nagyobb lesz az alkohol mennyisége a keverékben. Másrészt pedig az alkohol lassítja a vérkeringést, míg az energiaital felpörgeti, így az ellentétes hatás szinte kiszámíthatatlan következménnyel jár a szervezet számára. Ismerjük külön az alkohol feldolgozási folyamatát, tudjuk, milyen hatásai vannak az energiaitalnak, de hogy a kettő együtt hogyan hat a szervezetre, és milyen következményei lesznek az egyén állapotára, ez tényleg kiszámíthatatlan - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Sokszor a drogfogyasztók is energiaitallal enyhítik elvonási tüneteiket, hiszen, ha nem is ugyanazt, de hasonló élményt okoz fogyasztása.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

László Katalin: - Az energiaital felesleges, büdös és ártalmas az egészségre. Én soha nem ittam ilyet, helyette minden reggel teával kezdem a napot, majd később jöhet egy kávé.

Al Mawed Omár: -  Régen jó volt a haverokkal meginni egy energiaitalt biciklizés után. Az íze miatt szerettem. Manapság inkább kávézom. A kávét a hangulata és az íze miatt iszom.

Fotók: Meleg Andrea

Feketéné Molnár Csilla: - Nem iszom energiaitalt, nem tartom jó dolognak. Ha fáradt vagyok, akkor iszom egy pohár vizet. A reggeleket pedig egy kávéval indítom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!