Civil

2016.09.05. 19:05

Emlék az '56-osoknak: Háromezer ember menekült át a határon

Kemestaródfa - A község önkormányzata az elmúlt időszakban több pályázatot nyújtott be a falu fejlődésének érdekében.

Civil Tudósítónktól

Sikeres lett az '56-os Emlékbizottsághoz benyújtott pályázat. Ennek köszönhetően emlékművet állítanak a falu központjába. A fából készülő négyméteres alkotás, amelyet Marosits József fafaragó népi iparművész készít majd, azoknak az embereknek állít emléket, akik eltávoztak az országból a forradalom leverését követően. Kemestaródfánál mintegy 3 ezer ember távozott nyugatra a Miród-forrásnál és a két patak (Strem és Pinka) közötti területen. A faluból rengetegen elmenekültek, az emberveszteséget azóta sem tudta kiheverni a falu. De érkeztek az ország egész területéről. Az emlékmű költsége 1 millió 49 ezer forint, melyet teljes egészében fedez a pályázati összeg. A közepén levő motívum szögesdróton át felszálló galambokat ábrázol, a szovjet terror elől menekülők lelkét szimbolizálva.

Augusztus 15-én benyújtottak egy sportos témájú pályázatot is, sportpark létrehozására. Ennek sikere esetén egy 200 négyzetméteres területen alakítják ki a parkot a faluközpontban, a játszótér mellett.

Takó Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!