f1

2016.09.06. 18:15

Soucek: Sainz egy nagyon tehetséges, intelligens, okos versenyző

A spanyol versenyző rendkívül elismerően beszélt oldalunknak fiatal honfitársáról.

Horváth Dániel

Az ETRC hungaroringi hétvégéjén készítettünk interjút Andy Soucekkel, a Virgin (jelenleg Marussia) csapat egykori tesztpilótájával. A 31 éves spanyol versenyző rendkívül kedélyesen fogadott minket, örömmel válaszolt kérdéseinkre. Többek között saját jövője, Alonso, Sainz és a MotoGP is szóba került.

Új körülmények, új aszfalt, új kerékvetők vártak a mezőnyre Magyarországon. Mi a pályáról alkotott véleményed?
„Jók a körülmények, csak sajnos a jelenlegi autónknak nem túlságosan fekszik a Hungaroring. Túl sok a lassú, technikás rész, míg mi a gyors kanyarokban vagyunk jók, ott tudjuk igazán kihozni az autóban rejlő lehetőségeket.” 

Nagyon közel voltál a Forma-1-hez, de végül nem jött össze. Frusztráló ez számodra?
„Nem mondanám. Több F1-es tesztlehetőségem is volt, de végső soron azt csinálom, amit szeretek: versenyzem. Meg is tudok élni belőle, szóval nem gondolom, hogy frusztráló lenne.” 

A saját jövődet hol tudod legjobban elképzelni? Továbbra is a Blancpain-ben, vagy érdekel-e esetleg a WEC, a Formula E?
„Jelen pillanatban boldog vagyok a Blancpain-ben. A GT versenyzés egyre népszerűbb, olyan márkákkal mint a Bentley, az Audi, a BMW, a Mercedes vagy a McLaren. A színvonal tehát magas, és én is olyan sorozatban szeretnék versenyezni, ahol a szervezés, a csapatok és a versenyzők szintje is magas. A Blancpain-ben jelenleg ez mind megvan. Mindezek mellett persze a jövőben érdekelne a Le Mans is, de jelenleg ez a megfelelő hely számomra.”

És a Formula E?
„Hogy őszinte legyek, nem követem. Nem nagyon van róla véleményem, mert egy versenyt sem láttam eddig. Összefoglalókat néztem csak. Az viszont egyértelmű, hogy ez egy új formula, nagyon jó versenyzőkkel. A másik oldalról viszont szeretem az autók hangját, az erőt Megértem, hogy ez lehet a jövő, de talán időre van szükségem, hogy nyissak a sorozat felé.”

2017-ben nagy szabályváltozások jönnek a Forma-1-ben. Mit gondolsz, ismét ott lehet az élen kétszeres világbajnok honfitársad, Fernando Alonso?
„Nem tudom pontosan, hogy mekkora változásokat hoznak az új szabályok. Természetesen minden csapatnak alkalmazkodnia kell majd. A múltban láthattuk, hogy a McLaren mindig jó volt ebben. Most viszont a Hondának nehezebb dolga van az új, hibrid erőforrásokkal. Ezek az egységek nagyon bonyolultak, és nehéz megérteni a működésüket. Némi tapasztalatuk azonban már van, a változások pedig az aerodinamikát érintik, amiben a McLaren jó. Szerintem elég gyorsan alkalmazkodni fognak.”

Alonsónak szerződése van 2017-re, de vajon 2018-ban is az F1-es mezőny tagja lesz?
„Fernando még mindig sikerre éhes, győzni akar. A jelenlegi eredményeit tekintve tehát nem gondolom, hogy távozna. Türelmesnek kell lennie, ahogy mindig mondja is az interjúiban. Meglátjuk, a McLaren képes lesz-e nyerő autót adni számára. Ha nem, az elég gyalázatos, mert lehetne akár hat-hét világbajnoki címe is. Ebben az esetben viszont előre kell néznie, és irány a Le Mans, egy gyári csapattal. Ott van például a Porsche a Toyota, vagy bármelyik nagy gyártó.”

Szerinted a McLaren-Honda lesz az utolsó csapata?
„Ha esetleg kap ajánlatot a Mercedestől, akkor biztosan átmenne oda. Nem hiszem, hogy olyan csapatban versenyezne, ahol nincs esélye győzni. Ne feledjük, hogy nyert a Renault-val és majdnem nyert a Ferrarival. Szerintem ez volt az utolsó terve, ami egy hosszútávú projekt, de jelenleg nem tűnik kifizetődőnek.” 

Beszéljünk egy kicsit Carlos Sainzról is. Világbajnok lesz belőle, esetleg lehet olyan jó versenyző mint Fernando?
„Nem szeretem összehasonlítani a versenyzőket. Ez olyan mintha összehasonlítanánk Sennát és Prostot Alonsóval, illetve Hamiltonnal. Ez egy más korszak. Carlos fiatal, még mindig sok ideje van fejlődni. Szerintem nagyon, nagyon jó pilóta. Rendkívül tehetséges, okos, intelligens, nem mellesleg érett a korához képest. Hosszú karrier vár rá a Forma-1-ben.” 

Vannak Spanyolországban olyan tehetségek, akiket pár éven belül a Forma-1-ben láthatunk?
„Jelenleg nincs a legjobb helyzetben Spanyolország. Sok versenyző nagyon nehezen talál támogatókat, így nincs elég pénzük. Vannak viszont pár nagyon jó srácok, igaz nem Spanyolországból. Gondolok itt Oconra, Wehrleinra vagy Verstappenre. Mellettük ott van még például Leclerc is. Ez egy új generáció, mely nagyon keményen tör felfelé, ők lehetnek a Forma-1 jövőbeni nagyjai. Minél korábban beültetik őket – ahogy láthattuk Max esetében is, mindegy mit csinál, mindig érzelmeket, indulatokat visz a versenybe. A Forma-1-nek pedig pontosan erre van szüksége jelen pillanatban.” 

A Forma-1 továbbra is olyan népszerű nálatok, mint pár éve, amikor Fernando az élen harcolt? Vagy a MotoGP például jobban érdekli már az embereket?
„Továbbra is érdekli az embereket a Forma-1, de már nem annyira. Ha van egy nyerő sportolód, ahogy például Contador a kerékpározásban, Nadal a teniszben, akkor az emberek megőrülnek az adott esemény iránt. Most, hogy Alonso nem tud győzelmekért menni, az emberek kicsit talán elveszítették az érdeklődésüket, de a spanyolokat továbbra is érdekli az F1.”

A MotoGP-ben nagyon sok hazai versenyzőtök van, de még így is több embert mozgat meg a Forma-1?
„Nem tudom a pontos számadatokat, de a MotoGP valóban nagyon népszerű nálunk. Sok spanyol versenyzőnk van, és mind képesek győzni. A versenyeken komoly az akció, sok az előzés, a rajtnál pedig nem is tudjuk, hogy éppen ki fog nyerni. Nagyszerű bajnokság, szerintem ezért is követik sokan.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!