Sport

2016.09.08. 18:35

Az Alba Fehérvár a rendkívül erős Vistal Gdyniával indítja a sorozatot

Székesfehérvár - A lengyel Vistal Gdynia ellen kezdi szereplését az Alba Fehérvár KC női kézilabdacsapata az EHF-kupában, szombaton 18 órakor a Köfém-csarnokban.

Horog László

Közel két és fél év elteltével térnek vissza a nemzetközi porondra. A 2014-15-ös bajnokság zárásakor nem végeztek olyan pozícióban, hogy jogot szerezzenek a kupaindulásra. A nyár elején zárult szezonban viszont igen, a 6. hely elegendőnek bizonyult, hogy ismét megmutassák magukat az európai színpadon. Már a május legelején rendezett, honi kupadöntőben is volt esélye az FKC-nak, hogy bebiztosítsa helyét az EHF-kupa résztvevői között, ám a négyes finálé második elődöntőjében, hatalmas csatában kikaptak az érdiektől. A bronzmeccsen az FTC bizonyult jobbnak Deli Rita lányainál, akiknek az utolsó lehetőséget a bajnokságban való kiegyensúlyozott szereplés, legalább a 6. hely megszerzése jelentette. Ez össze is jött, így az Alba FKC ismét szerepelhet abban a sorozatban, amelyet tizenegy esztendővel ezelőtt megnyert, a Győri ETO két vállra fektetésével.

Az FKC 2013-ban világbajnoki címet szerző beállósa, Daniela Piedade a Győr ellen játszott először Fotó: Simon Erika

Persze, azóta nagyot változott a világ, a kisalföldiek kétszer győzedelmeskedtek a Bajnokok Ligájában, a Fehérvár pedig nem tudta beverekedni magát nemzetközi sorozat fináléjába. Két éve nagyon közel voltak hozzá, akkor is az EHF-kupában meneteltek egészen az elődöntőig, azonban elbuktak. Pedig gyakorlatilag a döntőben érezhették magukat, a dán Esbjerg ellen idegenben győztek 25-24-re, érthetően optimistán várták a visszavágót. Ahol rendben is mentek a dolgok, egészen az utolsó fél percig, amikor az északiak egyenlítettek, majd egy elhibázott hazai ziccer után az utolsó másodpercekben megszerezték a győztes gólt. 27-26-ra nyertek, idegenben lőtt több góllal jutottak a Togliatti elleni fináléba.

Ez volt a Fehérvár utolsó nemzetközi meccse. Szombaton este következik az újabb megmérettetés, ezúttal egy lengyel gárda látogat a Verseci útra. A Balti-tenger mentén található üdülőváros együttese komoly játékerőt képvisel.

A tavasszal győzedelmeskedett hazája kupájában, a bajnokságban pedig a 3. helyen zárt. Ezen két tényezőnek köszönhetően lépett ki a csapat a nemzetközi porondra. A lengyelek az első bajnoki fordulóban idegenben győztek, a Mteraco Zaglebie Lubin otthonában, 14-9-es félidő után 29-24-re. Ebből következően jó hangulatban várják a fehérvári randevút.

A nyitóderbin három kapust is bevetettek, Gapska, Kordowiecka, Kaminska személyében, a mezőnyben pedig Janiszewska (3), Urbaniak, Dorsz (4), Kobylinska (8), Kaminska, Stanulewicz (1), Olszowa, Zych (4), Kozlowska (4), Matieli (1), Szarawaga (3), Boryslawska, Macedo (1) jutott szóhoz. A legtöbb gólt a csapat elsőszámú sztárja, Monika Kobylinska szerezte.

- Tudjuk, roppant erős ellenféllel találkozunk, több válogatott játékossal rendelkeznek. Kielemeztük őket, több mérkőzésüket megnéztük videón, úgy gondolom, felkészülten várjuk az összecsapást - mondta Deli Rita.

A csapat utolsóként érkezett játékosa, a múlt szombati, Győr elleni edzőmeccsen bemutatkozó brazil beállós, Daniela Piedade is optimista.

- Itt könnyű ellenfél nincs. Mi is jók vagyunk, mindent megteszünk, hogy ott legyünk a következő fordulóban.

A visszavágóra jövő vasárnap 16 órakor kerül majd sor Gdyniában. A párharc nyertese pedig a román HCM Roman együttesével találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!