Hírek

2016.09.10. 18:05

Harminc pörkölt főtt és versenyzett a világ közepén (frissítve)

Sorban a tizenegyedik volt az ispáki pörköltfőző verseny, de nem veszített népszerűségéből az elmúlt évtizedben: harminc csapat főzött és nevezett.

Bakos Ágnes

Volt még sok zene és tánc, rodeóbika és szinte végtelen tombola. Igazi kistérségi összefogás volt az idei program is, az eredmény jól mutatja: az őriszentpéteri Babos Tamás pörköltje nyert, az ugyancsak szentpéteri Kovács szer csapata lett a második, a Biciklisek fantázianevű csapat étele pedig a harmadik. Az extra kategóriában Ferencz István nyert, a Simon – Vigh duó lett a második, az őriszentpéteri tűzoltók pedig a dobozó harmadik fokára állhattak. Rendkívül szoros volt a verseny – árulta el Tóth Csaba alpolgármester.

Az, hogy térségi vonzereje van az ispánki rendezvénynek, a főzőverseny mellett a tombolában és a sportban is látszott.

Az egyik leglelkesebb szakács, Trummer Rudolf a zsűrinek mért a csapat versenypörköltjéből Tóth Csabának és Tóthné Horváth Eszternek Fotó: Bakos Ágnes

– Már júliusban elkezdtük gyűjteni felajánlásokat a helyi lakosoktól és a vállalkozóktól – mondta el a 120 tombolatárgy között Tamaskó Gábor Tamás polgármester. Volt minden: színező készlet, labda, tolltartó a gyerekeknek, gazdag ajándékkosarak, és a legtöbb a térképekből gyűlt össze (azt szinte mindenki nyert). Volt, aki bebiztosította a szerencséjét és egy egész csomag szelvényt felvásárolt – sokszoros volt az öröm a két részletben megtartott tombolasorsoláson.

A hagyományos kosárlabdatornát a helyiek csapata nyerte, egy őriszentpéteri csapattag „segítségével", az ezüst- és a bronzérem két ivánci csapaté lett. Ahogy a polgármester fogalmazott: változatos volt a mezőny, 120 és 210 centiméteres magasság között nagy volt a szórás. A legifjabb résztvevők büszkén viselték a mezüket a torna után is.

Népszerű volt a kétlovas sétakocsikázás és valaki mindig ült a könyörtelen rodeóbikán. Az elmaradhatatlan mentő- és tűzoltóautó bemutatóhoz őriszentpéteri és körmendi egyenruhások hozták a „főszereplőket".

Aki a sok színes programlehetőség között nem kívánta a pörköltet, annak jutott lángos. Sőt, ahogy szoktak, fánkot is készítettek helyben az ispánki TIK Klub lelkes tagjai,idén pedig rétessel egészült ki a gasztronómiai kínálatuk. Ehhez már pénteken megkezdték a munkát, közösen nyújtottak, töltöttek, aztán mindenki hazavitt egy-egy tepsi rétest, otthon sütötték meg – számolt be Tolvajné Cseke Katalin a TIK Klub „szóvivője".

A finomságok mellé senki nem sajnálta a pálinkát és a sört – ez a hangulaton is megmutatkozott az üstök körül.

A délutánt kulturális programsor színesítette, ahová a Lábas pajtások hölgyei és asszonyai kettős céllal érkeztek: a szórakoztatás mellett igyekeztek lelkes legényeket toborozni a csapatukba. Felléptek a Jakabi asszonyok és akrobatikus rock and roll bemutató helyszíne is volt a színpad (és környéke). A Zaporozsec zenekar koncertje és bál zárta a napot.

Tényleg úgy tűnt: Ispánk a világ közepe. És nemcsak azért, mert a templomnak nincs (nem látszik) árnyéka, hanem, mert rengeteg lelkes helyi és környékbeli gyűlt össze szeptember második szombatján, és a vasárnap első óráiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!