Hírek

2016.09.11. 16:50

Valamennyit javult a Vas megyei pollenhelyzet

Szombathely - Nehéz napok várnak a parlagfű-allergiásokra: még mindig telített az erősen allergén gyom pollenjeivel a szombathelyi levegő. De a többi növény pollenszórása mérséklődött a múlt héten.

Bakos Ágnes

A kitartóan nyarat idéző időjárásnak köszönhetően továbbra is országszerte a magas-nagyon magas tartományban alakul a parlagfű pollenkoncentrációja - jelentette az ÁNTSZ. A szombathelyi pollencsapdában az Országos Környezetegészségügyi Intézet legfrissebb mérései szerint nagyon magas mennyiségben van jelen a parlagfű.

Magas szintet kétféle növény virágpora ér el a vasi levegőben: a kültéri allergén gombák, valamint a csalánfélék intenzitása.

A többi allergén gyom, illetve növény a nyárias idő ellenére „visszavett". Az útifű, a pázsitfűfélék, a kender- és a libatopfélék, valamint az üröm koncentrációja is alacsony Szombathelyen.

Az ÁNTSZ pollenprognózisa szerint helyenként előfordulhat még egy-egy szem a lórom virágporából.

Közben stabilan, immár egy hete az „elfogadható" tartományban alakul a légszennyezettség a szombathelyi mérések szerint. A meteorológiai előrejelzés alapján a város levegő-egészségügyi helyzetében lényeges változás nem várható - olvasható a jelentésben. Ugyanez a helyzet a másik vasi mérőállomáson, Szentgotthárdon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!