Kultúra

2016.09.11. 19:55

Korok, kortyok, sörök, habok - A Pelso Társaság a Reischl családra emlékezett

Keszthely - Hívogató árkádok, boltívek, ódon, ám makulátlanul felújított falak, terített asztalok, ízek, sörök, múltba kalauzoló könnyed előadások. A Pelso Társaság 31. alkalommal gyűlt össze pénteken este, ezúttal az Amazon Szálló udvarán.

Arany Horváth Zsuzsa

A 2008 óta működő lokálpatrióta társaság, amely töretlen lelkesedéssel oltja együttléteit a kultúra és a térség múltjába, pénteken a sört helyezte az érdeklődés középpontjába. Több oka is volt rá: a nyáreste sörrel enyhül, s közben alkalom nyílik arra, hogy együtt idézzük meg a keszthelyi sörfőzdét is üzemeltető Reischl család alakjait, akik között több városbírót is jegyez a krónika. Horváth Imre elnök és Pálinkás Róbert igazgató (Festetics kastély) invitációja után a tudnivalókat szórakoztató csomagolásban kaptuk Tar Ferenc tanártól, aki a város történetében a Festeticsek mellett kulcsszerepet játszó Reischl család tevékenysége mellett a keszthelyi társaskör közösségszervező polgári attitűdjét is felidézte.

Tar Ferenc, Kukorelly Pál, Burza Patrícia Kármen, Tóbiás Krisztián és Katona Csaba Fotó: A szerző

Katona Csaba, történész, az MTA BTK Történettudományi Intézetének munkatársa a sörtörténetbe mártotta hallgatóságát. Az egymásra rakodó sztorik hol az 500 évvel ezelőtti bajor sörfőzdékbe, hol az 1849-es szabadságharc végén bizonyos alkoholokokból a Balaton közepén ragadt Kisfaludy gőzös fedélzetére kalauzolták a hallgatóságot. Akik nemcsak a közben kóstolgatott búza, ír vörös vagy szilvasör miatt, de a rengeteg szórakoztató információ keltette kacagás miatt is el-elveszthették a fonalat. Hiszen megtudhattuk, hogy a bajor szerzetesek a római pápától akarták megtudni, ihatnak-e sört böjt közben. A döntés meghozatalát segítendően bevizsgálásra Rómába küldött nedű két hónapig utazott, annak minősége ezután olyan, de olyan volt, hogy a pápa szerint éppenhogy böjti elmélyülést segítő sanyargatásra alkalmas. A középkori cseh királyi udvarban például nem volt veszélytelen a mértéktelen sörivás, hiszen az uralkodó előtt nem illett a latrinára menni, II. Rudolf király, egyben német-római császár azonban nagyon hosszú ideig bírta ürítés nélkül, ilyenkor jöhetett jól a hosszú szárú csizma... de ez természetesen csak legenda. Az azonban nem, hogy a sört már az időszámítás előtti hetedik évezredben is ismerték Kínában.

Az utazópakkból már a század elején sem hiányzott a hajszárító

Az est harmadik előadója Tóbiás Krisztián szerkesztő volt, aki a Balatonfüreden szerkesztett, 8. évfolyamában járó kulturális folyóirat, a Tempevölgy idei második számát mutatta be a társaság tagjainak. Nem véletlen, hiszen a lap is a sör kultúrtörténeti témáját járta körül. Például Szántó Izabella írásával, amely a pannonhalmi sörfőzés kezdeteihez kalauzolt. (A Tempevölgy is közli Tar Ferenc írását a Reischl családról. valamint Katona Csaba tanulmányát a XIX. század végi budapesti sörfogyasztási szokásokról.)

A vasúti szalonkocsi eredetijét Aradon készítették a századfordulón

Mivel az est szinte mindvégig a Reischl család körül forgott, természetesen mi is kíváncsiak voltunk a jelen lévő leszármazott, Reischl Imre lányának Reischl Máriának a fia, dr. Kukorelly Pál élményeire. A Svájcban élő közgazdász professzor nem vendég a városban, hiszen régi házukat visszavásárolta Keszthelyen, s egyre több időt tölt idehaza, noha a genfi egyetemen még mindig számítanak az előadásaira.

- Annak örülök, hogy megvan még a város patinája, bár lehetne szebb, de még mindig lélegzi a kultúrát, akár a templomokra, akár a múzeumra gondolunk - mondta dr. Kukorelly Pál, amikor arról kérdeztem, milyennek szeretné látni Keszthelyt. - Természetesen szép a kastély is, örömömre, én is jó kapcsolatot ápolok a gyakran hazalátogató herceggel, levelezünk. Májustól őszig pedig én magam is idehaza vagyok, ha tudok, mindenben részt veszek..

- Mi mindenben?

- Szeretném, ha aktívabbak lennénk a kultúra terén. Lehetne több zenei- vagy filmfesztivál, nem olyan volumenű, mint Locarno, csak hasonló, kicsiben. Jó lenne több színházi élmény is. Attól félek, ehhez még több dinamizmus és vállalkozó szellem kell. Meg egy picivel nagyobb rendezettség és tisztaság sem lenne ellenünkre, azt hiszem, a tóparton és a város utcáin egyaránt. Ha tudok, én bármiben segítek - mondta Pál, aki nemrég tanulmányi ösztöndíjat alapított a keszthelyi diákoknak.

A kellemes est kulturális élményeihez tartozott Pálinkás Róbert igazgató előzékeny tárlatvezetése, amelynek segítségével az Amazon Szálló felújított emeleti termeiben látható utazás kiállítás érdekességeiben mélyülhettünk el. A hintók, a vasúti szalonkocsik, a léghajók és a kurblis autók nyújtotta hangulat jelképesen vitt a Pelso Társaság következő találkozójára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!