Kultúra

2016.09.12. 12:24

Bálint Pál: A fotózás a szenvedélye

Nagykanizsa – „Szeretem a természetet” – e címmel nyílt meg Bálint Pál fotókiállítása nemrég a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában.

Horváth-Balogh Attila

„Szeretem a természetet. A fákat, a bokrokat, a lepkéket, a gyíkokat és mindenekelőtt a madarakat. Akkor érzem igazán jól magam, ha kint járhatok a szabadban, az erdőben, a réteken, vagy a vizek mentén. A lombok között titkokról susog a szellő, a langyos nyári estéken messzire száll a békák brekegő kórusa, valahol őz riaszt és a bokrok mélyén hangosan csattogva dalolni kezd a fülemüle. Olyan tökéletes harmóniába olvadó, ezerszínű muzsika ez, amit bármikor és bármeddig elhallgatnék, amire csupán a természet képes, amit ember nem komponálhat sohasem.”

Fotó: Szakony Attila

Schmidt Egon  Kossuth-díjas író szavaival lehet legjobban jellemezni az első kiállításán bemutatkozó Bálint Pál szemléletét, az őt körülölelő világhoz való viszonyulását.Bálint Pál eredendően üzemgazdász mérnök, aki – miután eladta jól menő építőipari vállalkozását – immáron nyugdíjasként a természetfotózásban éli ki kreativitását.

– Nagyon szeretem, mindig is szerettem a természetet, imádok kirándulni, a tájban gyönyörködni, s csak úgy figyelni az állatok viselkedését, ellesni titkaikat – hallottuk Bálint Páltól. – A fotózás szenvedélye azonban nem ezzel indult. Biztonsági okokból szerettem a folyamatban lévő építőipari beruházásaink változó fázisait megörökíteni – s egyszer csak azon kaptam magam, hogy a kirándulásaimra is magammal viszem a gépet. A mikéntben nagyon sok segítséget kaptam Maros Sándor természetfotós barátomtól, aki voltaképpen mentorom is.

Bálint Pál úgy véli: sokak szerint elegendő a jó technika a fényképezéshez, de ő úgy gondolja, hogy kell egyfajta speciális látásmód is, amellyel észreveszi a fotós az egyedit, a szépet, esetleg a meghökkentőt.Mostani önálló tárlatán izlandi élményeit osztja meg a látogatókkal.

 

– A világ számos pontján jártam már, de Sanyitól azt a tanácsot kaptam, hogy ne keverjük a helyszíneket, most legyen csak és kizárólag Izland – árulta el Bálint Pál. – Bízom benne, hogy képeim másoknak is segítenek majd rácsodálkozni a Földnek erre a nyugtalan, háborgó, kopárságában is gyönyörű és gazdag tájának szépségeire.A tárlat szeptember 30-ig látogatható, iskolanapokon 8 és 16 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!