Hírek

2016.09.12. 11:34

Ne higgyen a naptárnak: a héten még tart a nyár Szombathelyen

Szombathely – Péntekig biztosan tart a nyár, utána is csak pár napig lesz szükség a kardigánokra, megint melegszik az idő. Élvezzük a nyárias időt, de ne felejtsük el, hogy az ennyire enyhe és száraz szeptember kemény tél előjele lehet...

Bakos Ágnes

NYÁR

Nyári napok vannak mögöttünk, sőt, fél fok híján hőség volt: 29,5 °C lett a vasárnapi maximum érték Szombathelyen. – Szerintem a Fő téren, meg az aszfaltrengetegben elérte a 30 °C-ot – mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Pénteken és szombaton is a hivatalos hőségérték közelébe melegedett a levegő, miközben 15 °C alá csökkent a hőmérséklet hajnalonként, így a viszonylag nagy napi hőingás felfrissülést hoz.

MÉG MINDIG NYÁR

Szinte már unalmas, de ez lesz a jellemző a következő napokban is: nyárias meleg kevés gomolyfelhővel, eső nélkül. – A hét végéig eltart a nyár, de vannak bizonytalanságok. Egyes modellek szerint péntekig tart a nyárias idő, vannak prognózisok, amelyek szombat estéig, vasárnapig ígérik a meleget – hangsúlyozta az észlelő. Vagyis érdemes most a napokban kihasználni a nyarat, de csak óvatosan a napsütéssel! A tízes skálán az ötös érték körül alakul az UV-B sugárzás maximuma, az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint. Szem előtt kell tartani a szeptemberi nyárban, hogy a hőmérséklet nem 14 óra tájban, hanem később, 16 óra körül veszi fel a napi maximumát – aki strandolni készül, az így számoljon.

A számokban is augusztust idéz eddig a szombathelyi szeptember:

– 19,2 °C a hónap első dekádjának közép-hőmérséklete, pár nap volt csak, ami nem nyári nap. A hónap első harmadában 81 órát sütött a nap, és esett körülbelül 20-22 milliméter csapadék – sorolta az észlelő. Ami rendkívüli, az a teljes szélcsend, még éjszaka sem mozdul a levegő – mondta Pétervári Tibor. A pollenallergiások megérzik a légmozgás hiányát, kedvez a pollenszórásnak az időjárási helyzet.

FRONT

– A héten lassú légnyomáscsökkenés megy végbe, most melegfront jellegű a légkör – mondta el Pétervári Tibor. Vagyis konkrét fronthatás nélkül is melegfronti tünetek jelentkezhetnek, fáradékonyság, alvászavar. Majd szombaton, vasárnap erős hidegfronti hatás okoz panaszokat az időjárásra érzékenyeknek. A hétvégén fokozatos lehűlés érkezik: szélerősödéssel, csapadékkal. Vasárnap már csak 20 °C körül alakul a maximum hőmérséklet Szombathelyen.

Ideiglenes vendég lesz csak az ősz:

– Néhány napos lehűlésnek látszik, utána is lesz még jó idő, magas nyomás alakul ki Közép-Európa felett, ha 30 °C közeli érték nem is, de 25 °C körüli napi maximum hőmérséklet biztosan lesz – mondta az észlelő. Akkor már a reggeli ködök, párás órák jelzik, hogy jön az igazi ősz.

TÉL

S még egy apróságról ne feledkezzünk meg: a száraz, meleg szeptembereket komoly tél követte az elmúlt évszázadban, példának az 1941-es őszt hozta Pétervári Tibor. Akkor kellemes, nyarat idéző idő volt az első őszi hónapban – aztán a tél a legzordabb arcát mutatta. Lehet, hogy a 2016-os év is ilyen időjárással írja be magát a meteorológiai krónikákba.

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!