Hírek

2016.09.12. 19:05

Nem életreszóló a védettség, ismételni kell a védőoltást

A közhiedelemmel ellentétben az idő múlásával több gyermekkorban beadott védőoltás immunitása is csökken.

Marton Attila

A védőoltásokat azért érdemes megismételni, mert hatására kialakul az immunmemória, így a kórokozóval történő újabb találkozáskor az ellenanyag kivédi a fertőzést, és az oltott személy nem betegszik meg, közölte érdeklődésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Pápai Enikő, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Járványügyi Osztályvezetője védőoltást ad be egyik kollégájának, Csángó Andreának, akinek a munkaköre ellátásához erre szüksége van. A védettség nem egy életre szól Fotó: Penovác Károly

Az oltás fajtájától függ, hány évente ajánlott ismét beadatni az oltást. A gyerekkorban kapott, életkorhoz kötött kötelező védőoltások közül felnőtt korban a pertusszisz (szamárköhögés) és diftéria (torokgyík) elleni oltásokat érdemes tízévente megismételni. Hozzátették, bármely védőoltással kiváltott immunitás, vagyis a szervezetben termelődött ellenanyagok mennyisége, az évek múltával csökken.

A szakemberek szintén emlékeztető oltás beadását javasolják tetanusz ellen is. A magas átoltottság miatt hazánkban diftériás esetet a kétezres években nem regisztráltak, a pertussis-megbetegedések száma évente húsz körül mozgott.

Nem volt példa az elmúlt években arra, hogy valaki gyerekkori oltást akart volna megismételni, mondta kérdésünkre Somlai Mária veszprémi háziorvos. Hozzátette, a védőoltások ismétlése hasznos, mert a betegségek – például szamárköhögés, diftéria, pneumococcus – elleni immunitás idővel csökken. A szakember úgy véli, a pácienseknek érdemes egyeztetni a háziorvossal, mely oltásokat érdemes ismét beadatni, mert ez életkoronként és a kísérőbetegségek függvényében személyenként is változó.

A háziorvos arról is beszélt, a kullancs elleni, vagy a hepatitis A és B elleni oltások ismétlése szintén fontos, mert egy esetleges járvány kitörése esetén megfertőződhetünk, ha elvesztettük a védettséget.

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól azt szerettük volna megtudni, hogy kapnak-e bármilyen védőoltást a határra vezényelt rendőrök.

- A rendőrség egészségügyi szolgálata biztosítja a tömeges migráció okozta válsághelyzet kezelésében részt vevő személyi állomány részére a hepatitis-A, a hepatitis-B, illetve a kullancs-encephalitis fertőző betegségek elleni védőoltást - közölte az ORFK kommunikációs szolgálata.

- Mindezeken túl a negyven évnél idősebb állománytagoknak a szolgálat felajánlotta a diftéria-tetanusz elleni újraoltás lehetőségét. Az őszi, téli és tavaszi időszakban a személyi állomány részére – az Országos Tisztifőorvosi Hivatal együttműködésével és támogatásával – térítésmentesen biztosított továbbá az influenza elleni védőoltás is - tudatta az ORFK, majd hozzátették, hogy a személyi állomány minden tagjának joga van a rendőri szerv által felajánlott védőoltás beadását elutasítani, amiről azonban írásbeli nyilatkozatot kell tennie, illetve a munkakörhöz kötött kötelező vagy ajánlott védőoltások beadását minden esetben teljes körű szóbeli és írásbeli tájékoztatás előzi meg, amelyről az érintett személyi állomány szintén írásbeli nyilatkozatot tesz.

Pápai Enikő doktornő, a kormányhivatal járványügyi osztályvezetője védőoltásokat készít elő Fotó: Penovác Károly

A Magyar Honvédség sajtóosztálya már szűkszavúbban válaszolt a kérdésünkre, amely szerint megkapják-e a szükséges védőoltásokat a határon szolgálatot teljesítő katonák.

- A Magyar Honvédség olyan oltásokkal látja el a katonákat bevonulásukkor, vagyis katonává válásukkor, amelyek biztosítják a katonák szükséges alapimmunizációját. Így a honvéd tiszti főorvos állásfoglalása alapján a határra vezényelt katonáknak külön védőoltás beadása nem indokolt. Természetesen a járványügyi helyzet változása esetén a Magyar Honvédség szakemberei intézkednek a további védőoltások elrendelésre – válaszolta a HM kommunikációs osztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!