Kultúra

2016.09.12. 17:30

Dr. Papp Attila új kötete az igazságszolgáltatás területére evez

Zalaegerszeg - Dr. Papp Attila Népi ülnökök és a magyar igazságszolgáltatás - elválaszthatatlanul összefonódva című új könyvéhez dr. Sorok Norbert zalaegerszegi törvényszéki elnök írt ajánló sorokat. Ezt idézzük az alábbiakban.

Arany Horváth Zsuzsa

...Mióta van ülnökbíráskodás Magyarországon? Hogyan alakult a néprészvétel az igazságszolgáltatásban a történelmünk során? Mi az ülnök szerepe ma a bíráskodásban? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat dr. Papp Attila könyve, aki tudományos alapossággal kíséri végig az olvasót az elmúlt közel száz esztendő történésein.

A jogtörténeti szempontból értékes tanulmányt a szerző konkrét ügyek meghivatkozásával, korabeli forrásokból vett idézetekkel és számos, az egyes történelmi korszakok hangulatát idéző fotómelléklettel teszi könnyebben fogyaszthatóvá .

A bírósági ülnökkel ma két ügyszakban találkozunk a bíróságokon. Büntetőperekben, és munkaügyi perekben... Bármely területre kerülnek bíráskodni, meg kell feleljenek a XXI. században, a bíróságokkal szemben támasztott igényeknek.

A kötet címlapja   Fotó: Illusztráció

Az ülnök a hivatásos bírákkal szinte azonos jogokkal van felruházva, de terhelik is mindazon kötelmek, amelyek a hivatásos bírákat. Magyarország, a magyar állam nevében eljárva hatalmat gyakorolnak mások felett. Igazságot szolgáltatnak. Ez nagy felelősséget ró valamennyiükre. Az állampolgárok elvárják, hogy pártatlanul, méltányosan az Alkotmány és más törvények szellemében végezzék a munkájukat.

Az államot képviselik ugyan, mégis emberek kell, hogy maradjanak, azokkal az értékekkel, elvekkel, amelyeket addig is vallottak, ami miatt e megbízatásra mások által érdemesnek találtattak. Mert van az a döntéshelyzet, amikor a törvény sem ad megnyugtató választ, egyértelmű irányt, ilyenkor csak saját magukra, a lelkiismeretükre támaszkodhatnak. A bírósági ülnök nem jogvégzett, nem hivatásos bíró. Tőlük nem is azt várják, hogy a jogszabály betűjét ismerjék, hanem hogy a saját élethelyzeteikből hozott tapasztalattal és a bírói tanács tagjaként, a tanács elnökén túli nézőponttal, véleménnyel, világlátással segítsék a hivatásos bíró munkáját. A társas bíráskodás csapatmunka, amire csak az alkalmas, aki képes másokat meggyőzni, ugyanakkor képes mások ellentétes nézőpontját is elfogadni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!