Otthon

2016.09.12. 13:05

A szakemberek optimisták - A lakásvásárlás még mindig kitűnő befektetési lehetőség

Székesfehérvár - Az új tendenciáknak köszönhetően optimistán tekintenek a jövőbe az ingatlanpiaci szakemberek. A legkelendőbbek a téglalakások: ezek ára jelentősen emelkedett. Olyannyira, hogy a használt családi házak árai nem tudták felvenni velük a versenyt.

S. Töttő Rita

-Ha picit visszatekintünk, azt találjuk, hogy 2003-ban több mint 270 ezer adásvételi szerződést kötöttek Magyarországon. Ez a hazai lakásállomány 6,59 százalékát érintette. 2009 - 2013 között az éves tranzakciószám alig érte el a 90 ezret. Ezután 2014 jelentette a fordulót, amikor ez a mutatószám ismét emelkedésnek indult és az év végére meghaladta a 110 ezret, a teljes lakásállomány mindössze 2,6 százalékát. 2015-ben - a várakozásoknak megfelelően -, 134 ezer lakás-tranzakció történt az országban. Idén eddig körülbelül 60-70 ezer lakóingatlan cserélt gazdát az országban - Paraidi Mihály Barna, ingatlanpiaci szakértő adott rövid áttekintést az elmúlt több mint tíz év helyzetéről.

Paraidi Mihály Barna szerint főleg a téglalakások ára emelkedett Fotó: FMH-archív

Székesfehérvár, ahogy a legtöbb megyei jogú város, hozza az átlagot. Az ingatlanpiaci szakember szerint a megyei jogú városokban és fővárosban a használt téglaépítésű társasházak fajlagos árai átlagosan 20-30 százalékkal emelkedtek 2015 ugyanezen időszakához képest. Az újépítésű lakások piacán 10-40 százalék volt a növekedés, ebben jóval nagyobb a különbség a régiók között. 2016. első félévében országosan 3400 új lakás épült, ebből Budapesten közel ezer. A megyei jogú városokban és a főváros kerületeiben a használt téglaépítésű társasházak fajlagos áraiban átlagosan 20-30 százalékos áremelkedés történt 2015 ugyanezen időszakához képest. A vidéki városok többségében átlagos vagy átlag alatti áremelkedés jellemezte a használt tégla lakások fajlagos árait. A 100 ezer főnél népesebb városaink esetében, így például Székesfehérváron, nem érte el az áremelkedés mértéke a 20 százalékot.

A panellakások áraira átlagosan 20 százalék árnövekedés volt jellemző 2015. ugyanezen időszakához képest. Ez az érték a fővárosban magasabb, míg a vidéki városokban alacsonyabb. Ám a használt családi házak esetében nem rajzolódik ki egyértelmű irány. Fehérváron például nem volt tapasztalható emelkedés a használt családi házak átlagos fajlagos árában.

- Több ok miatt is optimizmussal tekintünk a jövőbe. Továbbra is nagyon alacsonyak a banki kamatok, és az ingatlan továbbra is kiemelkedően jó befektetési lehetőségnek számít. Ráadásul nagyon előnyös feltételekkel lehet lakáshitelhez jutni, másrészről a kormány most lazít a CSOK feltételein, így tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményre jogosultak köre. - szögezte le a szakember, Paraidi Mihály Barna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!