Civil

2016.09.13. 09:00

Hagyományt teremtett a civil kerekasztalok találkozója - Salgótarján vette át a stafétabotot

Szombathely - Első alkalommal, de hagyományteremtő jelleggel szervezte meg a Szombathelyi Civil Kerekasztal az országos civil kerekasztalok találkozóját a Vas Megyei Civil Információs Centrummal együttműködve a Herényiek Házában.

Civil Tudósítónktól

A három naposra tervezett rendezvény első napján Szombathely polgármestere dr. Puskás Tivadar köszöntötte a megjelenteket. A találkozón részt vett és előadást tartott Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Beszédében elmondta, hogy a civil szervezetek legfontosabb ereje az önkéntes hozzájárulás, az önkéntes akarat. A civil szervezetek többsége közösségi célt tűz ki magának. A szabadidő, a kultúra, a sport területén tevékenykedik a szervezetek 50 százaléka, de a szociális és egészségügyi ellátásban is jelentős szerepet vállalnak a szervezetek. Az egész társadalom köszönettel tartozik ezeknek a szervezeteknek. Tájékoztatójában elmondta, hogy a jövő évi NEA pályázatokat még ez évben kiírják.

Koczka Tibor alpolgármester, a körzet képviselője és dr. Takátsné dr. Tenki Mária SZMJV Jogi és Társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke is jelen volt a fórumon. A szervezők részéről a Szombathelyi Civil Kerekasztalt Kőszegfalviné Pajor Klára, a Civil Információs Centrumot Nagy Krisztina képviselte. A köszöntők után a salgótarjáni, a nagykanizsai, a szentgotthárdi képviselők mutatták be szervezeteiket. A fórumon a civilek kérdéseket tehettek fel, tapasztalataikat mondhatták el az illetékeseknek. A délután szakmai tanácskozással folytatódott, ahol a jó és rossz gyakorlatok elemzése volt a fő témakör. Egységes véleményt fogalmaztak meg a résztvevők a tekintetben, hogy nagyon fontos a város és a kerekasztalok jó kapcsolata. Szóba került az is, hogy nagyon kevés a fiatal, hiszen a sportegyesületeket leszámítva a civil szervezeteknél az átlagéletkor 68 év. Nagyon fontos dolog a fiatalok bevonása a civil életbe és ehhez nagyon jó alap a diák közösségi szolgálat teljesítése.

A vendégek este megtekintették a székesegyház fényfestését és részt vettek a Fő téri rendezvényen.

A második nap szombathelyi sétával kezdődött, amely a Szent Márton temetőnél indult, majd az ISEUM-ot érintve a Romkertnél fejeződött be. A délután folyamán Kőszeg és Novákfalva megtekintése szerepelt a programban. Az egész napos kirándulás során is folytak a különböző szervezetek közti eszmecserék. Az este a Fő téren fejeződött be.

Vasárnap a közös reggeli után a találkozót értékelték a résztvevők. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy szükség van ilyen rendezvényre. Egyrészt segít abban, hogy felfedezzünk olyan lehetőségeket, megvalósítási formákat, amelyek más szervezeteknél jól működnek. Másrészt a tapasztalatcsere által lehetőség nyílott arra, hogy a különböző egyesületek megismerjék egymás tevékenységét, munkáját. A találkozó végén a salgótarjáni küldöttség bejelentette, hogy jövőre szeretnék ők megrendezni a találkozót!

Mi szombathelyiek pedig ismét egy országos kezdeményezéssel lettünk gazdagabbak!

Bődi Lívia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!