Kultúra

2016.09.13. 10:28

Kulturális és gazdasági haszon? – Szentgotthárd a modern művészet fellegvára lett

Szentgotthárd – Egyre nyitottabb Szentgotthárd a modern művészetek felé – ezt tapasztalja és ennek vitte hírét egy helyi alkotó az ország másik végébe. w. Horváth Tibor járt a mezőszemerei művésztelepen.

Bakos Ágnes

Nagy megtiszteltetésnek nevezte a részvételt w. Horváth Tibor a napokban zárult a majdnem kéthetes mezőszemerei művésztelepen. – Alkotóművészként vehettem részt Bukta Imre Munkácsy-díjas képzőművész, meghívásos művésztelepén. Az alkotáson túl lehetőségem volt prezentálni a Tájidegen félfesztivált – árulta el a fiatal képzőművész.

Megismerhette a szentgotthárdi művészeti kezdeményezést mások mellett Wahorn András, Szurcsik József, Kopasz Márta, Hecker Péter, Pecsics Mária és Bukta Imre is, valamint sok más szentendrei, budapesti kötődésű véleményformáló művész és kurátor – hangsúlyozta w. Horváth Tibor.

w. Horváth Tibor Mezőszemerén alkotott egyik munkáján egy ugrással nyitotta meg a művet, amelynek címe Block Start 1-8. Egy rajtkő, nyolc videó. A művésztelepen készült munkákat hamarosan kiállítják Budapesten, a FUGA Budapesti Építészeti Központban
Fotó: Pecsics Mária

– Nagy figyelem fordul Szentgotthárdra, Munkácsy-díjas művészek itt létrejött alkotásaira és a Magyarországon szinte egyedülálló, kortárs művészeti félfesztivál programjára – összegezte az alkotó. Kiemelte: – Nagy dolog, hogy Szentgotthárd egyre befogadóbb a különleges performance-ok, művészeti megnyilvánulások iránt.

A Tájidegen félfesztivált idén másodszor tartották meg Szentgotthárdon. Az ideiről és már a tavalyi, első programsorról is beszámoltunk.

De ez csak egy a modern művészeti kezdeményezések között.

– A Szemle Egyesülettel már öt éve tevékenykedünk azon, hogy Szentgotthárd a kortárs művészet színhelyéül tudjon szolgálni, befogadó és a művészek által szeretett város legyen – vázolta a munkájukat. A Szemle egyesület a Templom galériában rendezi kiállításait, programjait, meg persze a város közterein.

Szirtes János, Fabricius Anna, Molnár Ágnes Éva, w. Horváth Tibor a Tájidegen művészeti szabadnapokon előadott Bizalom című performance előtt
Fotó: Takáts Fruzsina

– A performance-ok nem jöhetnének létre a helyi művészek nélkül – hangsúlyozta w. Horváth Tibor. A neveket is sorolta: saját maga mellett Gyécsek József, U. Nagy Imre, Csomósné Boros Erika, Csomós Dávid, Ágoston Gábor a mozgatórugói, lebonyolítói és finanszírozói a modern művészeti eseményeknek.

A következő nagyszabású programjuk a szokásos adventi megmozdulás lesz – érdemes az év vége felé is Szentgotthárdra figyelni.

Közben pedig már a jövő nyár is „látszik": – A következő félfesztiválra, lokálpatriótákként igyekszünk nagy elánnal készülni és megmozgatni minden követ, hogy a kivételes minőségű, közösségteremtő esemény, megérdemelt körülmények között bonyolódjon le.

– Bízunk abban, hogy a városlakók és a szentgotthárdi önkormányzat is egyre jobban lá tják ennek a tevékenységnek az értékét, hasznát kulturálisan és gazdaságilag is – összegezte w. Horváth Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!