Csákvár

2016.09.13. 10:42

Ma száz éve született a csákváriak tanítója

Térben és időben is különböző beszélgetésekben jön elő Szabó Laci bácsi neve Csákváron, akinek hatása a mai napig tart.

S. Töttő Rita

„Tanítványai egész életükben az ő szemével látják a természetben megnyilvánuló isteni harmóniát.” Kiállítással, emléküléssel és beszélgetéssel emlékeznek rá.

A csákváriak tárlattal emlékeznek szeretett tanítójukra

Kiállítással tisztelegnek a csákváriak a 100 éve született Szabó László Vilmos ciszterci rendi aranymisés áldozópap emléke előtt, akire sokan ma is jó szívvel emlékeznek, hiszen több mint tíz évet töltött a településen, ahol általános iskolai tanárként adta át Isten és a Természet szeretetét a tanítványainak. Így, nagybetűvel a Természet szó, ahogy maga is írta: „A túlzott igények, szerzések, taposások, önzések, hobbik zajos rohanások világában intő példa a Természet.

Fotók: Némedi István

” Vilmos atya azonban nem csak biológia-történelem-művészettörténet szakos tanár, tudós ornitológus és Csákvár díszpolgára volt, hanem inkább tanító, aki, ismerői szerint példát mutatott derűből, hitelességből is. Viszló Leventével közös kiadású kötete, A csákvári-rét rejtélyes madarai (Madártani kutatások a Zámoly-medencében) pedig örök lenyomatot hagyott a környék élővilágáról. Nem véletlen, hogy a csákváriak  eképpen  emlékeztek meg róla: „Tanítványai egész életükben az ő szemével látják a természetben megnyilvánuló isteni harmóniát.”

Csákváron kívül azonban sok helyen megfordult még: tanított Zircen, Velencén és Baján, a Vértesi Tájvédelmi Körzet, a Hortobágyi Nemzeti Park létrehozásában is jelentős részt vállalt, majd pedig, halála előtt visszatért Zircre, ahol a monostori élet újrakezdése volt a célja. Itt szentelték ugyanis áldozópappá életpályája kezdetén, 1941-ben. A szeptember eleji kiállítást a csákvári Emlékházban szerzőtársa, Viszló Levente nyitotta meg, a tárlaton pedig egy természetfotós,

Szabó László Vilmos a Természet nagy tisztelője volt

Tamás Gábor ferences szerzetes Fotók a Vértesből című anyagát láthatják az érdeklődők, melyet „Laci bácsi emlékére” gyűjtött össze az alkotó. Sok mindenről megemlékeztek  az 1916. szeptember 13-án született Szabó Laci bácsi kapcsán a tárlaton, ám a történetnek még szánnak folytatást a szervezők: szeptember 17-én 10 órától emlékülést tartanak Vilmos, a természet apostola címmel a csákvári Geszner-házban, majd pedig 28-án búcsúelőadással készülnek, ahol Vilmos atyáról fognak beszélgetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!