Székesfehérvár

2016.09.13. 10:59

Nem jár mindenkinek az iskolatej? Az olvasó szerint a fehérvári iskolások nem kapják (frissítve)

Nem minden tanintézményben hozott iskolatejet a gyerekeknek a szeptemberi tanévkezdés.

S. Töttő Rita

Erre lehetett is számítani, mégsem számított rá senki. Székesfehérváron is körbenéztünk.Idén májusban érkezett a hír, mely szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) értesítette az iskolaigazgatókat, hogy szeptembertől az ország 175 járása közül várhatóan százban, vagyis csak a leghátrányosabb helyzetű régiókban tudják majd biztosítani az iskolatej program folytatását. Az idei programra szánt 2,6 milliárd forint ugyanis kevés, ezért már a jövő évi iskolatej büdzséből kellett előre hozni valamennyit, hogy biztosítani tuják az ingyen tejet az iskolákban.

A szeptember elkezdődött, ám több helyen nem hozott magával iskolatejet a tanévkezdés, erre hívta fel figyelmünket olvasónk is, aki ezt írta: „Székesfehérváron az iskolás gyerekek ebben a tanévben nem kapnak ingyenes iskolatejet, mert az önkormányzat nem támogatja... hm... érdekes...Miért a gyerekeken spórolnak?” A kérdés azonban ennél árnyaltabb, a program folytatásáról a KLIK-et kell kérdezni. Az önkormányzatok maximum azt tehetik, amire a székesfehérvári is készül, ha valóban bizonyos szempontok alapján megkülönböztetésre készül a KLIK a kiosztható mennyiségű iskolatej kapcsán. Több fehérvári iskolát felhívtunk az ügyben, s mindenhol elmondták: náluk még nincs tej

Cser-Palkovics András polgármester a feol.hu-nak leszögezte: Székesfehérvár önkormányzatának álláspontja szerint szociális és egészségügyi szempontból is szükség van rá, hogy a kisiskolás gyermekek kapjanak iskolatejet. - Hivatalos tájékoztatást kérünk a fenntartótól, azaz a KLIK Székesfehérvári Tankerületétől arról, hogy ez a program a fehérvári iskolákban működik-e ebben a tanévben is. A válasz ismeretében tudja meghozni a város közgyűlése azokat a szükséges döntéseket, amelyekkel – ha ezt az állam nem biztosítja – akár saját forrásból is, de folytatható legyen a program – árulta el.

A polgármester azonban hozzáfűzte: - Székesfehérvár polgármestereként egyébként értetlenségemnek adok hangot: nem értek egyet azzal, hogy kisgyermekek között aszerint tegyenek különbséget, hogy milyen fejlettségűnek nyilvánított településen élnek, miközben az egyéni szociális helyzetüket nem ismerik és nem veszik figyelembe. Amikor az állam átvette az iskolák működtetését akkor éppen az egyenlő elbírálással és fenntartói szemlélettel indokolta ennek szükségességét.

Ezt a szemléletet várnánk el az iskolatej program esetében is.A feol.hu is feltette múlt héten a kérdést a KLIK-nek, hogy a májusi hírek kapcsán várhatóan Fejér megyében mely régiókat érinti az iskolatej program szűkülése, hol kapják s hol nem az új tanévtől a tejet a gyerekek. A válaszra még várunk, azonban a KLIK hivatalos honlapján az alábbi szeptemberi közleményt találtuk: „Tévesek, és hangulatkeltőek azok a sajtóinformációk, hogy bárki is kimaradna az iskolatej programból, minden gyermek, aki igényli, a korábbi időszakhoz hasonlóan ebben a tanévben is hozzájut a tejhez, kakaóhoz vagy gyümölcsjoghurthoz.

A kormány évek óta folyamatosan emeli az iskolatejre szánt források összegét a központi költségvetésből. Az idei tanévben is rendelkezésre áll az ehhez szükséges összeg, a tankerületek folyamatosan végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat. A kormány és az állami intézményfenntartó elkötelezett annak érdekében, hogy minden rászoruló gyermek és fiatal egészséges és tápláló ételhez jusson.” Hogy ennek ellenére miért nem kaptak több helyen sem tejet a gyerekek az iskolában, még válaszra vár.

Frissítés:

Az iskolatej program lehetséges elmaradásáról szóló tegnapi cikkünkhöz még megjelenés előtt kértünk tájékoztatást Török Szabolcstól, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ székesfehérvári tankerületi igazgatójától, akitől a válasz mostanra érkezett meg: „A kormány évek óta folyamatosan emeli az iskolatejre szánt források összegét a központi költségvetésből. Az idei tanévben is rendelkezésre áll az ehhez szükséges összeg. Fejér megyében is minden gyermek, aki igényli, a korábbi időszakhoz hasonlóan, ebben a tanévben is hozzájut a tejhez, kakaóhoz. A Székesfehérvári Tankerület a szállításra vonatkozó szerződéseket megkötötte, így szeptember végétől, valamennyi érintett iskolával egyeztetve biztosított lesz az iskolatej a gyermekek számára. A kormány és az állami intézményfenntartó elkötelezett annak érdekében, hogy minden rászoruló gyermek és fiatal egészséges és tápláló ételhez jusson.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!