Székesfehérvár

2016.09.13. 12:41

Díjlovaglás a Kunos Lovardában Székesfehérváron

Október első hétvégéjén a díjlovaglás is bemutatkozik a megyeszékhelyen. A szakágat sokan a lovassportok királynőjeként aposztrofálják.

V. Varga József

A díjlovagló utánpótlás (16, 21 és 25 éves korosztály) egyéni és csapat országos bajnokságot, valamint az ifjúsági és a 18 éven felüli, felnőtt kategóriákban a Talentum utánpótlás egyéni és regionális csapat országos bajnokságot október 1-jén és 2-án a Kunos Lovardában rendezi meg az Országos Lovassport Szövetség díjlovagló szakága – tájékoztatta lapunkat Paizs Gábor fő szervező.

A versenyekre, az előzetes információk alapján, legalább száztíz versenyzőt várnak.    A díjlovaglás egyrészt egy lovas szakág, melyet sokan a lovassportok királynőjének tartanak, másrészt a ló kiképzésének egyik módja. Díjlovas versenyeket rendeznek a kezdőtől egészen az olimpiai szintig. Alapvető célja a ló szervezetének, természetes adottságainak és az emberrel való partnerkapcsolatának fejlesztése az egymásra épülő lépésekből álló kiképzési skála segítségével.

A magas fokon kiképzett díjló bízik lovasában, és a gyakorlott lovas legkisebb jelzésére készségesen, nyugodtságát, elengedettségét, könnyedségét megőrizve hajtja végre a tőle megkívánt mozdulatokat. A díjlovaglást néha a baletthez is hasonlítják – fejtette ki Paizs Gábor.

A szakágban az indokolta az U25-ös bajnokság bevezetését, hogy a 21 éves fiatal lovasok korosztályos bajnokságán nehézosztályú, az ifiknél középosztályú feladatot kell lovagolni, és ebben az életkorban még nagyon kevés lovasnak van ilyen magasan képzett lova.

A díjlovaglást néha a baletthez is hasonlítják a szakemberek
Fotó: Díjlovagló szakág

A Talentum utánpótlás országos bajnokságon II-es licenszű lovasok indulhatnak, míg az U25-ön az I-es licenszű lovasok csak a középosztályú, vagyis a bajnokság legnehezebb feladatában versenyezhetnek. Az U25 egyéni bajnokságban szorzószámokkal súlyozzák a különböző feladatokat, az alapfokban nincs eltérítés a végelszámolásnál. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!