Székesfehérvár

2016.09.14. 11:15

Siralmas az almatermés Fejérben - elmaradnak a szedd magad akciók?

Több helyen is elmarad idén az almák szedd magad akciója, amely sok milliós kárt okoz a termelőknek.

S. Töttő Rita

Tavaly csodaszép, napfénytől duzzadó almákat szüretelhetett jó áron az, aki szedd magad akció keretében szeretett volna a gyümölcshöz jutni. Több termelőt is megkérdeztünk, s kiderült, idén azonban számos helyen elmaradnak ezek az lehetőségek, melyek szeptember közepe táján mindig olyan népszerűek.

Ahol nem, ott is rosszabb minőségű, kevés almát szedhetünk csak a fáról. Volt, ahol azt mondták, a termés négyötöde odalett, máshol, egy móri termelőnél pedig kilenctizednyi mennyiség maradt el idén. Ez a legkisebb termelőknél is több milliós elmaradást jelent, a nagyobbaknál pedig akár több 10 millió forintos is lehet a kár.

– Persze ezt a mezőgazdaságban bele kell kalkulálni – szögezte le Vécsei Nóra és Buri Márton, móri termelők. Az almatermés idén a virágzáskor elszenvedett fagy-, illetve jégkárok miatt ment tönkre – magyarázzák a szakértők. A Fejér megyében legnépszerűbb fajták, úgy mint a jonatán, jonagold, idared, golden, starking is mind megszenvedték a kegyetlen időjárási viszontagságokat, ellenben a meggynek, cseresznyének, sárgabaracknak idén szerencséje volt. Virágzásuk, mely korábbra esik az almáénál, szinte zavartalanul folyhatott, nem károsította a fákat a jégeső.

A megyei termelők a meggy tekintetében lehetnek a legboldogabbak, az idei termés ugyanis mennyiségileg és minőségileg is a várakozásokat felülmúlóan alakult. De megkérdezésünkre többen is elmondták: elégedettek a cseresznyével is és elfogadhatónak tartják az idei sárgabarack termést is. A csapadékos július-augusztus miatt azonban szinte mindenhol több vegyszerre volt szükség a kártevők megfékezése érdekében, a szőlőkben kiváltképp, ezért gyakorlatilag mindenhol drágultak a termelői folyamatok. Megeshet ezért, drágább gyümölcsre és 2016-os borra számíthatunk majd.

Az almatermés elmaradása azonban nem csak a termelők számára jelent majd nagy kiesést, hanem a szezonálisan alkalmazott munkaerőként foglalkoztatott alkalmazottaknak is. Egy nagyobb Fejér megyei vállalkozásnál elárulták: míg az előző években akár 100 főt is tudtak alkalmazni az almatermés betakarítására, idén mindösszesen 10 ember számára tudtak munkát biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!