Bulvár

2016.09.14. 13:20

Négykézláb és hasonfekve fedezhetjük fel a ritka kasika-kákát

Apácatorna - Idén jó csapadékos évet tudhatunk be, így jó alakalom nyílik az iszapnövényzet tanulmányozására.

ifj. Vasuta Gábor

A napokban Apácatorna határában homokos talajon kialakult keréknyomokban a kasika-káka (Schoenoplectus setacea) több ezer töves állományára akadtam. E növényeket négykézláb és hason fekve lehet a legjobban megtalálni a megfelelő élőhelyeken, de mindenütt ritka, szórványos előfordulásúak.

Megtalálni nehéz, mivel mindössze néhány centiméter magas (Fotó: ifj. Vasuta Gábor)

Eurázsián kívül Afrikában és Ausztráliában találkozhatunk vele, sehol sem gyakori faj. Idehaza Károlyi Árpád (olajbányász) önképző botanikus akadt rá, aki buzgón kutatta a Dél-Dunántúl flóráját, Dél-Zalában találta meg, nedves homokfelszínen.

A kasika-káka az úgynevezett törpekákás iszapnövényzet egyik tagja, a palkafélék közé tartozik. Hazánkban júniustól októberig virágzik. Megtalálni igen nehéz, mivel rendszerint néhány centiméter magas. Magyarország nyugati felén, a Mezőföldön, a Duna mentén akadhatunk rá, a mediterránumban azért gyakoribb, itt a tengerparti mocsarak nedves iszapfelszínein futhat bele a fürkésző botanikus, növényszerető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!