Gazdaság

2016.09.19. 16:05

Százezrek mennek a szemétbe

Magyarországon évente 200 kilogramm élelmiszer hulladék képződik fejenként, amelynek jelentős része bevásárlásaink során keletkezik. Ezt a mennyiséget lehetne csökkenteni, csak tudatosabban kell átgondolnunk, mi az, amit tényleg használunk és elfogyasztunk.

FMH-információ

A tudatos vásárlás otthon kezdődik, amikor előre megtervezzük, mire van szükségünk, úgy lépünk be a boltba, hogy pontosan tudjuk, mit fogunk megvenni. Többek között erről is szól a Médiaunió Nem nehéz ! kampánya, amely arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy a környezetvédelem egyéni felelősség, a környezettudatos viselkedés fontos a hétköznapokban is.

A tudatos vásárlás, fogyasztás azt jelenti, hogy úgy hozunk döntéseket, hogy mind etikailag, mind környezetvédelmi szempontból helyes legyen, tehát ne csak nekünk legyen jó, hanem mindenki másnak is. Ha végiggondoljuk, mit is kell megvenni, sokat tehetünk a környezetünkért - és a pénztárcánkért egyaránt. Ugyanis, ha olyan termékeket, dolgokat vásárolunk meg, amiknek tényleg hasznát vesszük vagy elfogyasztjuk, megakadályozzuk azt, hogy még több felesleges hulladék keletkezzen.

Ha már otthon megtervezzük a vásárlást, kevesebb felesleges dolgot viszünk haza: ebben az esetben megéri listázni...(Illusztráció: Stockphoto)

Magyarországon évente fejenként 400 kiló hulladék keletkezik, ennek jelentős részét a bevásárlások során visszük haza. Itthon 2 millió tonna, vagyis személyenként évente 200 kilogramm ennivaló megy a kukába - derül ki a Tudatosvásárló cikkéből. Habár az étel könnyen lebomlik, közben azonban nagymértékű üvegházhatású gáz, körülbelül évi 170 millió tonna szén-dioxid keletkezik.

A vásárlások 40 százaléka nem előre tervezett, sok esetben felesleges - derül ki az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség közleményéből. Egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint itthon a lakosság átlagosan évente fél millió forintot költ élelmiszerekre, s ezek jelentős része, körülbelül 50 - 200 ezer forint értékű áru, a szemétben végzi. Több praktika létezik, amelyeket könnyen lehet alkalmazni a bevásárlások során, hogy ne vásároljunk felesleges dolgokat. Lássunk most néhányat!

Írjunk bevásárlólistát még a boltba indulás előtt, így nem kerül felesleges termék a kosárba!

Válasszuk a nagyobb kiszerelésű termékeket, ezzel nemcsak időt, pénzt takarítunk meg, de kevesebb hulladékot is termelünk!

Ne menjünk éhesen vagy szomjasan vásárolni!

Vásároljunk friss és hazai termékeket!

Annyit és olyat vegyünk, amire tényleg szükség van, és biztosan elfogy!

Ne dőljünk be minden akciónak!

Hasznos és tartós dolgokat vásároljunk!

Fordítsunk több időt és kevesebb pénzt az ajándékok kitalálására! Ajándékozzunk inkább élményt!

Ha megoldható, vásárolni egyedül menjünk, hagyjuk otthon a gyerekeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!