Külföld

2016.09.19. 15:50

Életműdíjat vehet át Jean-Claude Carriére, a híres forgatókönyvíró

Munkássága és a filmművészet iránti elkötelezettsége elismeréseként az Európai Filmakadémia életműdíjjal tünteti ki Jean-Claude Carriére-t.

Szabó Zoltán

A francia novellista, forgatókönyvíró és színész karrierje kezdetén rövid novellákat írt Jacques Tati filmjei alapján. Rajta keresztül ismerte meg Pierre Étaix-t, akivel számos filmet készített, köztük az Oscar-díjat nyert Happy Anniversary című rövidfilmet, 1962-ben. Luis Bunuellel közösen írta Carriere az Egy szobalány naplója forgatókönyvét, amely tizenkilenc esztendőn át tartó együttműködés kezdetét jelentette. Ennek során Bunuel szinte valamennyi filmjét közösen írták, köztük A nap szépe, A tejút, A burzsoázia diszkrét bája, A szabadság fantomja, A vágy titokzatos tárgya című klasszikusokat.

Jean-Claude Carriére író Forrás: wikipédia

Dolgozott Volker Schlöndorff A bádogdob és Swann szerelme vagy Louis Malle Milou májusban című filmjeinek forgatókönyvén. A közelmúltban társszerzője volt a Jonathan Glazer által rendezett Születés című filmnek, és szkript-tanácsadóként működött közre Michael Haneke EFA-díjnyertes A fehér szalag című 2009-es alkotásában.

Jean-Claude Carriére az Európai Filmdíjátadó gálaest díszvendége lesz december 10-én, Wroclawban, Európa idei kulturális fővárosában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!