Gazdaság

2016.09.19. 15:50

Újabb agrárpályázati lehetőségek

Székesfehérvár - Újabb pénzcsapok , azaz pályázati lehetőségek nyílnak meg az ősszel a gazdálkodók számára.

Dávid Erzsébet

A pályázati források sikeres elérését, jogszerű felhasználását, s az etikus tanácsadói magatartás elősegítését a Pályázati Tanácsadók Hálózatának kialakításával segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kevésnek bizonyult a pénz az egyes állattartó telepekre kiírt pályázaton. Képünk illusztráció
Fotó: Borbély Béla

- Az új szolgáltatásra nagy szükség van, mivel a Vidékfejlesztési program keretében megjelenő pályázatok megírása, s az elnyert összegek felhasználása, a beruházás megvalósítása szigorú szabályokhoz kötött, amelyek betartásához a gazdálkodók többségének szakszerű segítségre van szüksége. Ezt kaphatják meg a kamara által életre hívott tanácsadói hálózatba regisztrált minősített pályázati tanácsadóktól. A hálózathoz Fejér megyében is többen, országosan pedig több mint kétszázan csatlakoztak. Közülük mintegy ötvennek már speciális képzést is szerveztek, ahol a NAK, a vidékfejlesztési hivatal és az agrártárca szakemberei tájékoztatták őket az aktuális pályázatokról, s az az azokhoz kapcsolódó általános és jogi specifikus ismeretekről. A tanácsadókat a kamara térítésmentesen közvetíti ki a gazdákhoz - tudtuk meg Kiss Norbert Ivótól, a NAK megyei elnökétől.

A Miniszterelnökség közelmúltban közzétett tájékoztatása szerint a gazdálkodók várják az újabb kiírásokat, s minden második gazda élni kíván a pályázati lehetőségekkel. A program népszerűségét jelzi, hogy egyes kiírások esetében a rendelkezésre álló keret háromszorosára, négyszeresére volt igény. A Vidékfejlesztési programban eddig harmincöt pályázat jelent meg, s a rendelkezésre álló 1300 milliárd forintos keretből 890 milliárd forintra már pályázatot hirdettek. Jelenleg további harminc kiírás előkészítése és minőségbiztosítása van folyamatban. A még az ősszel megjelenő pályázatok révén jelentős támogatáshoz juthatnak a gazdák egyebek között kertészeti gépek beszerzésére, az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és az időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások megvalósítására, s külön alprogram keretében pályázhatnak a fiatal gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!