Gazdaság

2016.09.21. 16:00

Már nem vehetünk csak úgy új klímaberendezést

Lasszóval fogják a klímaszerelőket, de ennek nem a munkaerőhiány vagy a külföldi elvándorlás a fő oka, hanem a szabályozás változása. Ebből szlovákiai cégek profitálnak.

Klecska Ernő

Tavaly óta a kereskedő csak akkor adhat el klímaberendezést, ha a leendő felhasználó bemutatja a beszerelést végző vállalkozó előzetes nyilatkozatát. Eredeti, cégjegyzésszerűen kiállított tanúsítványt kell bemutatni, amely hitelesen igazolja, hogy a tanúsítványt kiállító képesített vállalkozás vállal felelősséget a berendezések telepítésére. A tanúsítványt a leendő felhasználó is köteles aláírni.

És ez nem minden. Az aláíró szakembernek adószáma alapján a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKvH) adatbázisában regisztráltnak kell lennie. A vállalkozások tevékenységének megfelelő kategóriában a regisztráción túl egyéb feltételeket is szükséges teljesítenie (például éves klímavédelmi felügyeleti díj, korábbi évekre vonatkozó klímagáz jelentések, esetleg egyéb nyilatkozatok benyújtása).

Mindez praktikusan azt jelenti, hogy a végfelhasználó vásárló (akár magánszemély, akár klímagáz vásárlásra nem jogosult jogi személyiség) részére abban az esetben szabad klímagázzal előtöltött berendezést értékesíteni, amennyiben a végfelhasználó eredeti, képesített vállalkozás által kitöltött tanúsítvánnyal igazolja, hogy a jövőbeni telepítésért egy szakképzett, regisztrált vállalkozás felelősséget vállal.

Több mint ezer szakember vár arra, hogy az engedélyét újravizsgázással meghosszabbíthassa Fotó: Illusztráció

Az eladás tényét a forgalmazónak is fel kell jegyeznie. Az adatbázisba fel kell töltenie az értékesített termék vagy berendezés megnevezését, típusszámát, azonosítóját, a berendezésben megtalálható gáz típusát, tömegét kg-ban és szén-dioxid egyenértékben kifejezve, valamint fajtáját, ipari megnevezését, annak hiányában kémiai nevét.

A baj nem ez. Annak örül a szakma, hogy ilyen formán kihullhatnak a kóklerek és a számla nélkül dolgozók - kevesen tudják, hogy ez esetben ugrik a garancia is -, de az új szabályozással egy időben gyakorlatilag szétverték a képzést - mondta el lapunknak több, neve elhallgatását kérő klímás.

A regisztrációs lehetőség 2016 márciusi megnyitása után több százan jelentkeztek az új Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által elindított klímagáz képzésekre - az oktatások jellemzően még csak mostanában indulnak be. Az érdeklődők országszerte 18 szakképzési centrum közül választva, a lakóhelyükhöz közel szerezhetik meg a tevékenység végzéséhez szükséges tudást és az azt igazoló okmányt.

A Duna szlovákiai oldalán ugyanakkor tömegesen vizsgáznak a magyar klímaszerelők. A párkányi vizsga ráadásul olcsóbb is, szélesebb körű jogosítványt is ad. Mivel ez EU-kompatibilis, a vizsgán átment vállalkozónak már csak regisztrálnia kell vele a magyar rendszerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!