Hírek

2016.09.22. 15:35

Veszélyes a boltban a műanyag kismotor? Az áruház kivizsgálást ígért

Székesfehérvár - Körbejárta az internetet az utóbbi napokban a történet: az egyik fehérvári áruházban egy biztonsági őr szólította fel a babakocsis kisebbik és műanyag kismotoron közlekedő nagyobbik gyermekével vásárló anyukát: le kell tenniük a kismotort, mert azzal a szabályok szerint nem lehet bemenni az üzletbe.

Kocsis Noémi

A szóváltásba torkolló párbeszédnek több szemtanúja volt, végül a szülő az üzletvezetőt hívatta. Az általa megírt történethez rengetegen hozzászóltak az interneten. Az a különböző véleményekből világosan látszik, hogy van elég gond a kereskedelemben.

Gyakorlatilag az eladók és a vásárolók közötti állóháborúba csúszott a múlt héten a Pozsonyi úti Spar áruházban történt eset után kirobbant véleményháború. Van, aki a kereskedelemben dolgozókat védi, mondván: „amennyi tahó vevő van, nem is csoda, ha az ember idegei kivannak” és "ha valami ki van írva, hogy tilos, akkor azt illene be is tartani, éppen a vásárlók, például a gyerekek biztonsága érdekében".

A piktogramos tájékoztató a bejáratnál: nem tesznek különbséget, az áthúzott gördeszka rollerre, kismotorra is vonatkozik (Fotó: Az olvasó)

A másik oldal szerint nem a vevő van a kereskedelemért, hanem elvileg fordítva kellene lennie, így elvárható a szakmaiság és a tisztelet. De lássuk csak, mi is történt pontosan abban az áruházban!

Kasza Nikolett, mint máskor is, két kisgyermekével ment vásárolni, a pici a babakocsiban feküdt, a kétéves Zsombi pedig műanyag kismotoral követte anyukáját. Az anya szerint a belépés után megállította őket a biztonsági őr és közölte, hogy a kisfiú odabent nem használhatja a kismotort, vagy tegyék a babakocsiba, vagy hagyják a bejáratnál. A babakocsiban azonban nem volt ehhez elég hely.

- Utasított, hogy vegyem a kezembe a motort vagy ne vásároljak itt. Ekkor már több vásárló is odalépett, kifejezve felháborodását, hogy ezt mégis hogyan képzeli a biztonsági őr, foglalkozzon a tolvajokkal, inkább segítenie kellene -megélte a panaszos.

Az anya úgy érvelt, hogy a babakocsit tolva csak kézi bevásárlókosarat tud használni, de harmadik keze már nincs a nagyobbik gyermek és a kismotor megfogására. A biztonsági őr viszont ragaszkodott az egyébként az ajtón piktogramokkal is jelzett szabályhoz.

– Lehet, hogy én vagyok tudatlan, de ebből a gördeszka tiltó jelzés nekem nem foglalja magában a kisgyerek műanyag motorját – érvel Kasza Nikolett, aki az üzlet kamerái alapján, a biztonsági őr megütötte hangnem miatt írásban vizsgálatot kért a Spar illetékeseitől. (Úgy tudjuk, ez még folyamatban van, legalábbis a vásárló választ még nem kapott.) Nikolett sérelmezi azt is, hogy a vásárlás szabályait nem egyértelműen jelzik a bejáratnál, s arra vonatkozóan, hogy nem mehet be kisgyerek motorral, az odahívott üzletvezető sem tudott mutatni semmi írásos szabályzatot. Mint  panaszolja, ebben a boltban egyébként is rendkívül nehéz a közlekedés babakocsival, mert szinte minden sorban vagy sor végén otthagyott gurulós, töltő polcok vannak.

Maczelka Márk, a cég kommunikációs illetékese azt mondja, az áruház mindenki számára egyformán vehető igénybe, a közlekedési eszközzel a gyermek más vásárlónak is balesetet okozhat.

-Tapasztalatunk az, hogy a szülők figyelme ilyenkor megoszlik a gyermek és a megvásárolandó áruk között, aminek céljából az áruházat felkereste, így az intézkedés célja éppen a szülő segítése az esetleges balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében.

A cég kommunikációs illetékese szerint piktogramos tájékoztatásuk során nem kívánnak kivételt tenni egyes biciklik vagy rollerek, motorok között, a bejáratnál az áthúzott gördeszka mindegyikre vonatkozik, a tiltás alól csak a mozgássérültek kerekesszéke és a babakocsi lehet kivétel. A szabályok betartatása pedig a mindenkori szolgálatot teljesítő biztonsági őr feladata – a cég álláspontja tehát világosnak látszik: dolgozójuk nem követett el hibát. Innentől kérdéses lehet, miért szüntették meg a szóban forgó biztonsági őr munkaviszonyát az eset után két nappal, de mint Maczelka Márk mondja, a kivizsgálás során fog eldőlni, dolgozójuk megsértette-e a szabályokat. Ha bebizonyosodik, hogy helytelenül járt el, meg fogják tenni a szükséges lépéseket a felelősségre vonás tekintetében.

Az általunk szintén megkérdezett biztonsági őr egyébként úgy emlékezett, udvarias volt a vevőhöz, éppen ellenkezőleg, az anyuka kérdezett vissza kifogásolható hangnemben az első felszólításra: - Mi köze hozzá? A kirúgott biztonsági őr szerint két év alatt nem volt panasz a munkájára, sőt, aznap három vevő meg is dicsérte előzékenységéért. A felmondást nem fogadta el, s ha a cég nem változtat a kirúgás körülményein, panaszt fog tenni az eljárással szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!