Életmód

2016.09.22. 22:22

Felejtse el a stresszt felnőtt színezőkkel! (x)

Már több mint egy éve tart az új őrület: egyre több felnőtteknek szóló színező jelenik meg hazánkban is, miután igen sok külföldi országban már évek óta nagy népszerűségnek örvendenek. Újfajta hóbort ez, netán üzleti fogás? Vagy valóban pozitív hatásai lehetnek annak, ha órákon keresztül színezzük az aprólékos részleteket?

Színezők felnőtteknek

Ha korábban meghallottuk a színező szót, akkor a gyermekeknek szánt fekete-fehér rajzok jutottak eszünkbe, és százával nyomtatják a kisgyermekes anyukák, hiszen a színezés a gyermekek kedvelt elfoglaltságai közé tartozik. Ez jelenleg is így van, ám ma már nem kizárólagosan a gyerekekre kell gondolnunk, ha színezőt említ valaki. Néhány éve ugyanis robbanásszerűen terjednek a felnőtteknek szánt aprólékos színezők, és népszerűségüket mutatja, hogy a Titkos Kert című színezőkönyv hetekig vezette az Amazon bestseller-listáját, és hazánkba érve is kedvező fogadtatásra talált. Azóta egyre-másra jelennek meg a különböző színezőkönyvek, népszerűségük továbbra sem csökken. Mi lehet ez az új őrület, mely a felnőttek körében is hódít? Valóban vannak a színezésnek pozitív hatásai felnőtt korban is?

A színezés pozitív hatásai

A színezőkönyvek színezésével olyan pozitív folyamatok indulnak el a szervezetünkben, melyet ma már egy új, alternatív meditációs módszernek titulálnak. Nem egyszerűen egy hobbiról van szó tehát, hanem lelki és mentális egészségünk megőrzéséről, derül ki egy amerikai kutatásból.

A színezés pozitív hatásaiként tartják számon, hogy közben fejlődik önismeretünk, csökken a szervezetünkben felhalmozódott stresszhormonok szintje, ezzel egyidejűleg csökken a szorongás, a feszültség szintje. Előnye, hogy kikapcsol minket a mindennapokból, hiszen a színező ember teljesen elmerül abban, amit csinál, ezzel szervezete energiával töltődik fel.

A szervezetre gyakorolt pozitív hatások elérésében szerepet játszik az a tény, hogy a színezés a jobb agyféltekénket veszi igénybe, és eközben a bal agyfélteke, mely a racionális gondolatokért felelős pihen. Agyunk és gondolataink megnyugtatására, az internettől és a televíziótól való elszakadásra, a lelassulásra éppen ezért jó eszköz a színezés.

A színezők abban is mások, mint bármilyen más kreatív elfoglaltság, hogy közben színekkel dolgozunk, és az köztudott tény, hogy a színeknek élettani hatása is van (hiszen ezt a hatást alkalmazzák a színterápia során). Korábban számtalan kutatás kimutatta, hogy a színek az emberi szervezet több komponensére, így a víz- és hormonháztartásra, a vér összetételére, az idegrendszerre is hatással vannak.

A fehér színnek például méregtelenítő, a narancssárgának hangulatjavító, a pirosnak étvágyfokozó, a kéknek frissítő és döntés-elősegítő, a barnának biztonságérzetet fokozó, a sárgának megnyugtató, a zöldnek pedig gyógyító, méregtelenítő és regeneráló hatást tulajdonítanak.

A felnőtt színezők kapcsán még egy kedvező hatást meg kell említenünk, mégpedig azt, hogy egy kiszínezésre váró lap visszaröpíti az embert a gyerekkorába, és újra átélheti ugyanazt az izgalmat, kíváncsiságot és örömöt, amelyet gyerekkorában érzett hasonló helyzetben: az alkotás öröméért végzett színezést, az önkifejezés lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!