Székesfehérvár

2016.09.23. 18:28

Elismeréseket adtak át a szakdolgozók ünnepén

Székesfehérvár - Ünnepeltek és képezték is magukat a résztvevők a MESZK megyei szervezetének szakmai napján.

Hajnal Csilla

A Magyar Egészségügyi Szakmai Kamara (MESZK) megyei szervezete idén már ötödik alkalommal rendezte meg szakmai napját pénteken. A résztvevőket köszöntötte Östör Annamária, az önkormányzat egészségügyi tanácsnoka és Varga Márta, a Humán Szolgáltató Intézet igazgatója. A rendezvény hivatalos részében átadták az MESZK megyei szervezete által alapított Aranylámpás díjat. Az idei kitüntetett Kiss Éva Mária, a Szent György kórház ápolási igazgatóhelyettese, aki üzemi ápolóként kezdte a munkát harminchét évvel ezelőtt, majd a kórházban volt ápoló, a kardiológián főnővér, 1998 óta tölti be jelenlegi posztját. Diplomás ápolói, egyetemi okleveles ápolói, majd egészségügyi szakközgazdász végzettséget is szerzett, oktatja és vizsgáztatja a fiatal szakembereket. Több elismerő oklevelet is átadtak.

Semmelweis elismerő oklevelet vehetett át Bíró Zsoltné (Dunaújváros, Egyesített Szociális Intézmény), Harangozó Csilla (Szent György kórház, műtős szak-asszisztens), Kovács Józsefné (Mór, ápolási osztály), Lendváryné Papp Andrea Erika (Bicske, járóbeteg szakrendelő), Lukucza Mónika (Székesfehérvár, fogászati szak-asszisztens), Maczó Boglárka (Szent Pantaleon Kórház, gyerekosztály), Mercsekné Molnár Gyöngyi (Szent György kórház, szakrendelő, szemészeti asszisztens), Mocsár Lászlóné (Szent György kórház, szemészeti szak-asszisztens), valamint a sárbogárdi Rézkígyó Patika asszisztensi csoportja: Békési Gyuláné, Gráczer Istvánné, Majláth Péterné,  Takács Ferencné, Varjas Ferencné, Szőnyeginé Váczi Mária, Reitterné Paál Erzsébet.

A MESZK szakmai napján elismeréseket is átadtak, fehér kosztümben, virággal elöl az idei Aranylámpás díjas, Kiss Mária Éva (Fotó: Koppán Viktor)

A MESZK járóbeteg-szak-ellátásért felelős alelnökét a szeptemberben életbe lépett béremelésről kérdeztük. Szánti Istvánné elmondta:   86 ezer embert érint országosan a bérrendezés. Az emelést egy külön kormányhatározat alapján a védőnők is megkapták. Az alapellátásban dolgozók egy része viszont kimaradt belőle, mert a béremelés az állami fenntartásban működő intézményekben dolgozókra vonatkozik csak. A szakdolgozók esetében három évre határozták meg az emelés mértékét: az idén ez 26,5 százalék, ami 30-60 ezer forintos bruttó emelést jelent. (A humánminisztérium minapi közleménye szerint az alapbéremelést a mozgóbér-elemek – ügyeleti díj, készenléti díj, rendkívüli munkavégzés bérpótléka, műszakpótlékok – számítási alapjainál is figyelembe kell venni.)

Szántiné arról is beszélt: foglalkozni kell azzal a problémával, amely a 40 évnyi munka után nyugdíjba vonuló szakdolgozók hiánya miatt már jelentkezik. Az új szakgimnáziumi képzésből ugyanis leghamarabb 4-6 év múlva jönnek csak fiatalok az egészségügybe. Az esti, illetve levelező rendszerű OKJ-s képzést, amely szintén sok gyakorlati képzést tartalmaz, ösztöndíjrendszerrel támogatja az állam, azoknak pedig, akik a képzésre járók helyett dolgoznak, helyettesítési díjat fizetnek. Ezzel együtt a nagy ápolási igényű osztályokon, ahol különösen megterhelő a munka, már most is sok kórházban hiányoznak szakdolgozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!