Kultúra

2016.09.23. 18:25

Trükkökkel és muzsikával

- Az emberek felének volt bűvészdoboza gyerekkorában, de a legtöbbjüknél elmúlik a szenvedély. Én a kevesek közé tartozom: mi vagyunk azok, akik úgy maradtak... - mondta Hajnóczy Soma bűvész, aki februárban Székesfehérváron egy új, izgalmas műsort mutat be, az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral közösen, kifejezetten a fiataloknak szánt hangversenysorozat előadásaként.

Gábor Gina

A rokonszenves, 31 éves bűvész nem bánja, ha megszállottnak tekintik, sőt, vallja: ahhoz, hogy az ember elérje a céljait, megszállottság is kell. Ő már csak tudja: kétszeres világbajnok bűvész. Természetes tehát, hogy a versenyről faggattuk:

- Ez számunkra olyan, akár a sportolóknak az olimpia: a legmagasabb színtű és rangú megmérettetés. Ám a bűvészek bajnokságát háromévente rendezik meg - mesélte. - Öt kategóriában mérkőznek meg a versenyzők, hiszen a bűvészetnek is különféle ágai léteznek. Van, aki nőt fűrészel ketté, más a kézügyességével bűvöli el a közönséget, akad, aki gondolatolvasóként teremt illúziót. Aztán van, aki nevettet a trükkjeivel, és olyan is, aki a bűvészet különböző ágait vegyítve dolgozik... Egy héten át tart a verseny, minden kategóriának lesz egy világbajnoka, majd a kategóriagyőztesek is megmérkőznek, egy végső döntőben, és egyvalaki abszolút győztessé válik. Én 24 évesen a kategóriagyőzelem után ezt a nagydíjat is elhoztam...

Hajnóczy Soma bűvész új, komolyzenére épülő műsorral szerepel Fehérváron Fotó: Simon Erika

Mondjuk, már a világbajnokságra kijutni sem könnyű, hiszen országos meg kontinens viadalok is vannak, és az egész felkészülés óriási munka. Mondhatni, kilenc év alatt alakult ki az a kilenc perces műsor, ami a sikert meghozta: rengeteg gyakorlással, lemondással jár ez.

De nem csak azért lesz ínyencség Hajnóczy Soma fehérvári bemutatója, mert egy világbajnokot láthatunk. Hanem azért is, mert az életéhez és a bűvészetéhez a zene is szorosan hozzátartozik. Az természetes, hogy egy bűvész nem botkezű, sőt. De ebben az esetben kiderül, a bűvésznek botfüle sincs, sőt... Kitűnő érzéke van a zenéhez, sőt, több hangszeren játszik.

- Amikor a bűvészet felé fordultam, már jól zongoráztam, lazák voltak az ujjaim, ez hozzásegített, hogy a bűvészetben kiteljesedjek - mesélte Hajnóczy Soma, aki sokszor épített a muzsikára, a zenei effektekre műsoraiban. Ezért különleges kihívásnak, és nagyszerű lehetőségnek érzi, hogy ezúttal egy egész szimfonikus zenekar lesz a színpadi partnere.

- Inkább a felnőttek szórakoztatásával foglalkoztam eddig - de a gyerekek nyelvén is értek . Azt szeretném, ha ha az illúziókeltéssel a komolyzenére is felfigyelnének. Nagy klasszikusokat is előadunk majd, de magam is írok zenét erre az alkalomra, amit a fantasztikus zenekar tagjaival meg is szólaltatnánk - sorolta a terveit a bűvész.

S hogy miként jött a közös műsor ötlete? Nos, a zenekar vezetőjének, ifj. Major Istvánnak van egy 12 éves fia, András. Ő mutatta meg az apjának Hajnóczy Soma bűvészműsoráról készült felvételeket, zenére épülő produkcióit. És ifj. Major István - szerencsére - ad a gyerekek véleményére...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!