Gazdaság

2016.09.29. 18:10

Egyre kevésbé lesz fontos a saját autó

Mór - Nem az autó, hanem a mobilitás lesz a fontos a jövőben - állítja Svéhlik Csaba díjnyertes hongkongi előadásában.

B. Kiss László

Szeptember 21-23. között rendezték meg Hongkongban az Új kihívások a 21. században című nemzetközi kongresszust. A rendezvényen mintegy hatszáz vendég és közel hetven meghívott előadó vett részt.A kongresszuson a móri Svéhlik Csaba professzor is ott volt, aki A közösségi gazdaság hatása a globális autóiparra és a jövő közlekedésére című angol nyelvű előadásával és annak írott verziójával elnyerte a legjobb, legszínvonalasabb előadás díját (angolul: Best Paper Award).

Svéhlik Csaba a kongresszus hivatalos hongkongi sapkájában és a professzori lánccal

- Előadásomban többek között bemutattam azt, hogy az egyes generációk miként viszonyulnak a gépkocsihoz. Erre egy üzleti modellt is megalkottam az AUTOmobil -tól az autoMOBIL -ig címmel. Amíg a háború után felnőtt generáció legfőbb termékbirtoklási vágya az autó volt (tehát a tulajdon, mint presztízs nagyobb volt, mint a mobilitási igény), addig az 1990-es években született nagyvárosi Z -generáció számára már nem olyan fontos a gépkocsi birtoklása, csak akkor van szükségük rá, amikor el akarnak utazni valahová. Ez a szemléletváltás alapvető változásokat hoz az autóiparban. Az új szellemiség a közösségi gazdaság irányába hajtja a fejlesztéseket, hiszen az elektromos hajtás és az önvezető autók elterjedésével párhuzamosan egyre kevésbé lesz fontos a saját gépkocsi birtoklása (ami 92 százalékban kihasználatlan, mert áll). A jövőben házhoz rendelünk majd egy önvezető autót, amely elektromos hajtásának köszönhetően környezetbarát módon, kevesebb balesetet okozva, teljes kényelemben elvisz minket az úticélunkhoz. Ezen megosztáson alapuló közlekedési rendszer által a jövőben jóval kevesebb, de annál kényelmesebb és felszereltebb autóra lesz szükség, amely tendencia a fenntartható fejlődést segíti elő. A közösségi gazdaságnak a fiatal generáció, a digitalizáció és a legújabb technológiai trendek egyértelműen a legfőbb mozgatórugói - mondta el lapunknak Svéhlik Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!