Gazdaság

2016.09.30. 15:01

Október elsején elkezdődik egy kisebb népesség-összeírás

Dunaújváros - Október elsejével elkezdődik a mikrocenzus, vagyis egy kisebb népesség-összeírás. A megyében minden tizedik címet felkeresik.

Sebestyén Lilla

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) e témában tartott sajtótájékoztatóján Polcsikné Jákli Katalin a KSH Veszprémi főosztályától és Dancs Kálmán, a székesfehérvári osztály vezetője a következő, október elsejével kezdődő mikrocenzusról, vagyis kisebb népesség-összeírásról beszélt, amelybe a lakosság tíz százalékát vonják be.

A kiválasztottakat levélben értesítették a mikrocenzus menetéről és az azzal kapcsolatos tudnivalókról. Ezt követően az egy háztartásban élőknek október elseje és október 9-e között lehetőségük lesz interneten keresztül válaszolni a feltett kérdésekre. Amennyiben ezzel a lehetőséggel nem élnek, a számlálóbiztosok október 10-től keresik majd fel lakóhelyükön az idei népesség-összeírás résztvevőit.

Polcsikné Jákli Katalin és Dancs Kálmán elmondták: az adatfelvétel idén először kizárólag elektronikus formában történik Fotó: Koppán Viktor

Az elmúlt évektől eltérő módon ezúttal minden elektronikus módon történik, ami - ahogy Polcsikné Jákli Katalin is fogalmazott - még magasabb szintre emeli az adatbiztonságot.

Ahogy mindig, a népesség-összeírás most is anonim, azonban kötelező, bár a szubjektív kérdésekre nem muszáj válaszolni!

- A mikrocenzusnak azért van fontos szerepe, mert segítségével részletesebb képet kaphatunk rengeteg kérdéssel kapcsolatban: Nőtt-e a jólét? Hogy alakul a foglalkozások presztízse, a nemzetközi vándorlás vagy a diplomás munkanélküliség? - mondta el Jákli Katalin, aki arról is beszélt, az első mikrocenzusból leszűrhető adatokat jövő májusban teszik közzé.

Ha valakinek információra van szüksége a népesség-összeírással kapcsolatban, az ingyenes zöld számot bármikor felhívhatja, amit a kapott értesítőben talál.

Címkék#népesség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!