Sport

2016.10.01. 12:17

Olimpiáról és futballról - Bodor Ferenc jegyzete

Róma köszöni szépen, nem kér az olimpiából. Ami azt jelenti, hogy 1960 után az olasz főváros nem pályázza meg az 2024-es ötkarikás játékok rendezési jogát.

Tóth Gábor

A főpolgármester, Virginia Raggi bejelentése után az olasz olimpiai bizottság a miniszterelnök segítségét kérte. Ám Matteo Benzi közölte,  ki van zárva, hogy a kormány szembemenjen a főpolgármester döntésével – írta a sport napilap. A képzeletbeli kalapban tehát most már Budapesten kívül csak Párizs és Los Angeles neve maradt.

Továbbra is olimpia. Napvilágot látott az is, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárát, a kétszeres olimpiai bajnok kardozót, Szabó Bencét beválasztották a Nemzetközi Vívó Szövetség által 2013-ban létrehozott Hírességek csarnokába. Oda, ahol eddig már Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Elek Ilona, Kamuti Jenő, Nagy Tímea és Rejtő Ildikó képviseli a magyar vívó sportot. A hírrel szembesülve emlékek idéződtek fel bennem, 1992-ből, Barcelonából.

A 11 magyar arany közül szerencsém volt hatot a helyszínen ünnepelni. Egyik fárasztó, de örömteli nap után estefelé a sajtóközpontban beszélgettünk. Ott tudtuk meg, hogy Szabó Bence a vigaszágról a kard egyéni döntőjébe jutott. A vívó terem a sajtóközponttal szemben volt, azonnal átrohantunk. Bence bámulatos formában vívott, szinte lesöpörte a pástról olasz ellenfelét, Marco Marint. Ez volt a magyar küldöttség tizedik aranyérme, s a hatodik, aminek szemtanúja lehettem a katalán fővárosban. Bravó Bence ünnepeltük ott, s gratulálunk most is az újabb, immáron a  sportdiplomáciai sikerhez.

Az újabb  világbajnoki selejtező előtt Guzmics Ricsi nyilatkozatát olvashattuk, aki most már stabil tagja nemcsak lengyel klubjának, hanem a válogatottnak is. Az egyre jobban formába lendülő középső védő bízik abban, hogy feledtetni tudják Svájc ellen a feröeri nem várt pontvesztést.

Egy másik, a Haladástól elkerült tehetséges csatár, Radó András manapság keveset játszik új klubjában, a mostani bajnokságban is az élre törő Fradiban. Igaz, elismeri, hogy sem erőnléte, sem formája nem indokolta azt, hogy edzője betegye a csapatba. Nos, az Újpest elleni rangadón fél időt a páíyán tölthetett, s bízik abban, hogy a folytatásban, ha nem is kezdőként, de 30 percekre bedobja a mély vízbe Thomas Doll.  Még mindig a Ferencváros.

Ez azonban már emlékezés egy legendára. Szeptember közepén ünnepeltek azon a napon, amikor 75 éves lett volna az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián. A zenét ezúttal is Marton János, a Haladás harmonikása - a Hali Öregfiúk engedélyével – szolgáltatta. Ott volt Szombathelyről még Benyák András FTC rajongó és fia, akinek Flóri volt a keresztapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!