Civil

2016.10.01. 14:22

Képek, történetek a hatvanas évekből - Dr. Seregi János könyvbemutatója Felsőcsatáron

Felsőcsatár - Csütörtökön este tartották a felsőcsatári kultúrházban dr. Seregi János állatorvos, nyugalmazott egyetemi tanár „1923: A visszatérés” című, a “hűséges falvak” 1968-1972 közötti krónikáját ismertető új könyvének bemutatóját.

Civil Tudósítónktól

"A szerző végigvezet minket azokon a községeken (Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti), amelyeknek az Országgyűlés a Leghűségesebb falu címet adományozta. Írásának az ad alapot, hogy a hét község közül ötben – köztük Felsőcsatáron – volt állatorvos közel öt évig (1967-1972). Akkor még részben van aknamező, van néhány szélsőség, elevenek a szörnyű fájdalmak, élnek a tanúk, mégis: az az időszak, amiről Seregi János szól, talán a kezdete Vas megye átalakulásának" – írja a könyv előszavában Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke.

A könyv szerzője felkészülten érkezett a csütörtöki felsőcsatári könyvbemutatóra: a kivetítőn fotókkal és figyelemre méltó idézetekkel illusztrált előadásában egymást érték a korabeli történetek a falu akkori lakóiról és persze a határőrökről, akik abban az időben elválaszthatatlan részét képezték az itteniek mindennapjainak. Sokféleképpen lehet "mesélni" arról az időszakról, egy biztos: csak az igazat szabad mondani, még ha időnként úgy tűnhet is, hogy a valóban megtörtént esetek - szóljanak azok akár a határőrség kutyáiról vagy lovairól, akár az akkori felsőcsatári lakosok ilyen-olyan hozzáállásáról a korabeli viszonyokhoz - egyesek szerint talán nem is úgy történtek meg, ahogy most a szerző felidézte azokat. Pedig csak így válhatnak a történelem részévé, mint ahogy az 1923-as események, illetve az azokat kísérő különféle megnyilatkozások is.

A csaknem egy órás "történelemóra" remekül sikerült. Akik ott voltak, úgy érezhették, hogy kicsit újra megelevenedett a falu múltja, ezúttal Seregi János elbeszélésében. Ahogy a könyvében is, amiből jó néhány példányt dedikálva haza is vittek a bemutató résztvevői.

Szöveg és fotó: Csatári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!