Hírek

2016.10.03. 18:15

Szigorú ellenőrzések a fatelepeken

Ellenőrzést indított a tűzifa kereskedelem területén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hatóság pénteken, az elmúlt hetek vizsgálatai alapján a leggyakoribb probléma az új típusú szállítójegy hiánya, valamint annak hibás kitöltése.

Zsigó Ferenc

A közlemény szerint a hatóság felhívja a faanyag kereskedelemben részt vevő vállalkozások figyelmét, hogy fatermékeknél is törvényi előírás a nyomon követhetőség a teljes kereskedelmi láncban. Ennek egyik fontos kelléke a szállítójegy, amit a megfelelő kitöltés mellett nyilvántartásban is rögzíteni kell. A nyilvántartásokat 5 évig kell megőrizniük a kereskedőknek.

A közlemény szerint a fatermék nyomon követhetőségét nemcsak szállításkor, hanem a telephelyeken való tárolás idején is lehetővé kell tenni. Ennek hiányában az ellenőröknek azt kell vélelmezniük, hogy a fatermék illegális kitermelésből származik.

A fát vaskalodákban mérik ki (1,52 köbméternyi fér egybe), aztán fűrészgéppel aprítják Fotó: Molnár Artúr

A hatóság együttműködésre törekszik a faanyagkereskedelmi-lánc azon szereplőivel, akiknél az ellenőrök az új jogszabályi előírások betartása iránti igyekezetet tapasztalják. Ha ezzel ellentétes a szándék, a hivatal a rendelkezésére álló legszigorúbb eszközöket fogja alkalmazni.

A Nébih szeptember elejétől indult ellenőrzéssorozata során is a fokozatosság elve mentén jár el, és a jogsértés súlyával arányos intézkedéseket hoz.

A tűzifa kereskedők fokozott ellenőrzése év végéig tart - áll a közleményben.

- Fontos, hogy aki tűzifát vásárol, az megbízható, utol-érhető kereskedőtől vegye, szerintem rendkívül kockázatos a vásárlás az úgynevezett házalóktól, akik legtöbbször átverik a vevőket - hívja fel a figyelmet Borgátai András, a Fehérvár Tűzifa Kft. ügyvezetője. Az ő cégének a telephelye fedett, jól átszellőztethető, aki először megy hozzájuk vásárolni, annak az ügyvezető meg szokta mutatni, milyen vaskalodákban mérik ki a fát, amit aztán a kívánt méretre aprítanak.

- Nálunk a szállítólevelek alapján pontosan visszakövethető, honnan kaptuk a fát, s a számla mellé ugyanilyen szállítót kap a vevő is - tájékoztatott Borgátai András.

1. Lehetőleg a nyár elején vegye meg tűzifáját!

2. Ha van rá lehetősége, már előző nyáron vegye meg tüzelőjét!

3. A kínált, de az ön számára ismeretlen fafajú tüzelőnek nézzen utána, kérje szakember segítségét.

4. Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!

5. Ha tömegre vásárol
tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.

6. Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít.

7. Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról, és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.

8. Takarással védje a tüzelőjét a csapadéktól, de oldalról hagyja szellőzni!

9. Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!

10. Ha úgy érzi, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, és írja meg panaszát a Nébih-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!