Bulvár

2016.10.06. 12:30

Novemberben újabb Harry Potter-film jön

Most elmondjuk, mennyit hoztak a konyhára eddig a varázslótanonc történetei!

Budai Dávid

A Harry Potter-univerzum egyre csak hízik. Idén is jön Harry Potter-film, éppen csak a varázslótanonc nem lesz benne. Az utolsó rész csaknem annyit hozott, mint amennyibe a maradék hét került.

Tudta? Ha akkor született a gyermeke, amikor az első Harry Potter-film meghódította a mozivásznakat, akkor a gyermeke már középiskolás. Ha ez most meglepte, az két okból fordulhat elő. A jobbik eset, hogy azt sem tudja, hogy eszik-e vagy isszák a Harry Pottereket, a rosszabbik, hogy nagyon nem figyel a gyerekére. Akárhogyan is, bizony másfél évtized is eltelt azóta, hogy a kis szemüveges varázslótanonc felrázta a világ gyermekseregét.

Összesen hét könyv és nyolc film született Harry Potter kalandjaiból, szerzője pedig sebészkéssel vágta el a szálakat, hogy soha többé ne lehessen folytatni a varázslós sztorit. Most azonban minden előzetes várakozás dacára nagyon úgy néz ki, hogy visszatér a Harry Potter. Ezt a mondatot persze csak rázkódó vállakkal tudtuk képernyőre vetni, annyira kellett nevetnünk a nyilvánvaló viccen.

Teljesen természetes volt, hogy visszatér a Harry Potter. Hogy miért? Mert Joanne Kathleen Rowling, az állástalan tanárból lett milliárdos írónő nem akar többé nyomorogni, és mert nemcsak vagyonát, de fantáziavilágát is a nullából építette fel az elmúlt évtizedekben. Világa pedig – akárcsak egy végtelen történet – tetszés szerint folytatható.

És miért ne folytatná, hiszen ha cinikusak akarunk lenni, nagyon-nagyon megéri a bőrlehúzkodás. Csak a filmeken érzékeltetjük mennyire: a nyolc filmre összesen 1 milliárd 155 millió forintot költöttek. Soknak találja? Akkor elmondjuk, csak az utolsó film hozott 1,3 milliárd dollárt, vagyis jószerivel hét film az úgy, ahogy van tiszta haszon, egyszóval nagyon nagy biznisz a Harry Potter. Mindazonáltal nyilván senki nem akarja azt sem, hogy valami benn maradjon az írónőben. Nem is maradt, ugyanis Rowling most egy kétrészes színdarabot írt egy londoni színháznak.

És ha ez még nem lenne elég, írt egy trilógiát is: Legendás állatok és megfigyelésük címmel, ami nem más, mint egy jó stílusú kézikönyv a saját maga alkotta világhoz. Természetesen ebből is készül film. Az első számú kedvenc, a friss oscaros Eddie Redmayne fog hetven évvel a Harry Potter és a bölcsek köve sztorijának eseményei előtt kalandokba keveredni.

A film idén novemberben kerül mozikba, a folytatásai pedig 2018-ban és 2020-ban. Jól látszik tehát, hogy a jó öreg Potter korántsem vonul nyugdíjba, illetve ő egyelőre igen, ám a maga köré teremtett univerzum, akárcsak a miénk, egyre tágul.

Ez a tágulás pedig milliókat jelent, dollárban. Vagyis a Harry Potter-rajongóknak négy évig még biztosan nem kell ráfanyalodniuk a Star Wars-os, supermanes, pókemberes világra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!