Gazdaság

2016.10.09. 17:26

Mindenkinek laknia kell valahol!

Budapest - Közel ezer ember - köztük több Fejér megyei - vonult fel a lakhatáshoz való jogért szombaton a fővárosban.

Klecska Ernő

A Város Mindenkié Mozgalom (AVM) október 8-án tartotta meg a 6. „Menetet" a lakhatáshoz való jogért. Tagjai, szimpatizánsai, több mint harminc csatlakozó szervezet és helyi közösség, azért vonultak föl, hogy felhívják a figyelmet arra, a lakhatási válság több millió embert érint, s követeljék a kormánytól és a helyi önkormányzatoktól az érdemi lépéseket.

A CSOK helyett a szociális bérlakásszektor növelésére kellene költeni a költségvetésből - állítják a csatlakozó szakemberek Fotó: AVM

Ma 30-40 ezer ember él a legszélsőségesebb szegénységben, hajléktalanként az utcán, szállókon vagy kunyhókban. A megfizethető bérlakások és az érdemi lakhatási támogatás hiánya azonban nem csak őket sújtja. Családok rettegnek, hogy mikor mondják fel fejük fölül az albérletet, mert újat találni az elmúlt években meredeken emelkedő lakbérek mellett nem lehet, s már munkaerőhiány egyik oka is a bérlakások hiánya - hangzott el.

- Az állam ne a lakástulajdon megszerzésének támogatására költsön, hanem arra, hogy mindannyian tényleg fenn tudjuk tartani a lakásainkat - mondta Pósfai Zsuzsi, az AVM aktivistája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!