Kultúra

2016.10.10. 10:36

Legyenek tájékozottak! - A demokráciára nevelés a cél

Vonyarcvashegy - A Padtárs című diákújság fennállásának 25 éves évfordulóján újságíró találkozót tartottak a hét végén az Eötvös Károly Általános Iskolában.

Kósa Tamás

Huszonöt tanév, közel 190 diákújságíró, írógéppel szerkesztett, majd számítógéppel tördelt újságok, összetartozás, egymásra csodálkozás. Ezekkel a szavakkal foglalható össze a találkozó lényege, melynek apropója a Padtárs jubileuma volt.

Lapunknak Kósa Tamás, a diáklap alapítója, mentor tanára számolt be a rendezvényről. Mint írta: nem volt könnyű megszervezni a találkozót, sok egykori diákújságíró messzire került, külföldön dolgozik, s vannak, akikkel nem is tudták felvenni a kapcsolatot. Így a mostani szerkesztőkkel együtt negyvenen elevenítették fel az újságkészítés során szerzett szép emlékeket.

A lap alapításakor az egyik cél az volt, hogy tudatos hírfogyasztóvá váljanak a szakköri foglalkozások résztvevői, tudjanak olvasni a sorok között, s ők maguk is képesek legyenek megírni gondolataikat, érzékenyen reagáljanak diáktársaik problémáira, váljanak érdeklődővé, tájékozottá. A Padtárs szerkesztése az iskola tehetséggondozó programjainak egyike. Olyan kommunikációs fórumot használhatnak a diákok, amely lehetőséget ad az önmegvalósításra, véleményük kulturált kifejezésére. Tehát nem újságírók képzése a cél, bár az egykori szerkesztők közül többen ezt a hivatást választották.

Baksa Balázs és Gömbös Viktória alapító szerkesztőségi tagok a találkozóra kiadott különszámmal ismerkednek Fotó: Kósa Tamás

 

A lap havonta jelenik meg, jó hangulatú szerkesztőségi üléseket követően. A találkozó programjai is felidézték az újságkészítés örömét: kiállítás nyílt a múlt relikviáiból, láthatták a jelenlévők az első riportokhoz használt MK26-os magnót, a Padtárs feliratos pólót, könyvekbe kötve az eddig megjelent számokat. Erre az alkalomra különszámot is kiadtak a szervezők, melyben azok az írások olvashatók, amelyeket volt szerkesztőségi tagok írtak a találkozóra. A lap jelenét a mostani diákújságírók mutatták be az öregdiákoknak. Diavetítéses előadásban ismertették az újság szerkezetét, rovatait, az elmúlt 25 év cikkírói versenyeken, diáklapok értékelésén elért kiemelkedő eredményeit.

- A Padtárs pozitív hatásai óriásiak. Jelentős szerepet tölt be a közösségek erősítésében, fontos ügyekre hívja fel a figyelmet. Véleményformáló szerepénél fogva meghatározó a demokráciára nevelésben - értékelte Erdei Ferenc iskolaigazgató a lap tevékenységét, hozzátéve: olyan tollforgatókat tudhat, tudhatott soraiban a Padtárs, akik a kommunikáció magasabb szintjén szólnak diáktársaikhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!