Hírek

2016.10.10. 13:58

Rekordhideg lehet a szombathelyi október – Melegünk ezen a héten sem lesz

Szombathely – Még csak a hónap harmadánál járunk, de már annyi fagyos nap volt, mint egész októberben szokott. Folytatódik a változékony idő: eső is lesz a héten, nem csak hideg.

Bakos Ágnes

- Délnyugatról érkezett a ciklonfelhőzet és hozott csapadékosabb időt, kedden és szerdán ez határozza meg az időjárásunkat – ismertette a most látható rövidtávú prognózist Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Eső főleg kedden várható, továbbra is bizonytalan mennyiségben, hiszen azt nem látni előre, hogy kialakul-e a mediterrán, nedves szállítószalag felettünk.

A nyirkos idő egyrészt azt jelenti, hogy nem lesznek melegek a délutánok: 8-10 °C-ot mérhetünk majd a hét elején és közepén. Utána pár fokkal enyhébbnek látszik az idő.

A párás levegő másik hozadéka, hogy nem engedi fagypont alá csökkenni a hőmérsékletet.

Nem szokványos október első harmadában, sőt, de már két fagyos napon túl vagyunk:

– Be volt fagyva a napfénytartam-mérő gömböcöm is – mondta Pétervári Tibor a szombathelyi állomásról. Hétfő hajnalban mínusz 0,1, szombat hajnalban mínusz 0,3 °C-ot jegyzett fel. Talaj mentén mínusz 4 °C alá csökkent a hőmérséklet mindkét napon. – Az első fagy átlagos időpontja október 20. és 25. körül van. Persze lehet, hogy kivételesen a hónap végén jobb idő lesz, mint most – tette hozzá az észlelő.

Ha akkor is fagyos hajnalaink lesznek, akkor pedig rekordot döntünk, de legalábbis kiemelkedik az idei tizedik hónap a meteorológiai krónikákban.

A héten enyhe időre ne számítsunk: csütörtökön és pénteken lehet szárazabb, de továbbra is hideg idő, majd a hétvégére ismét csapadékot jósolnak a meteorológusok. Ez az őszi vetésnek jól jön, de a kukoricaföldek gazdálkodói nem örülnek – nemcsak az esőnek, a hidegnek sem. Az idei október első dekádjának összesítése szerint 9,9 °C az átlaghőmérséklet – ilyenkor 12-13 °C a jellemző Szombathelyen. Abba pedig bele se gondoljunk, hogy egy hónapja ilyenkor még nyarat idézett az időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!