Hírek

2016.10.10. 13:47

"Csőrőlfűtő-verseny": így lehetne csökkenteni a számlák közti óriási különbségeket

Ha a felszálló vezetékeket, a strangokat egyfajta csőradiátorként értelmeznénk, akkor ezek fogyasztását is mérni lehetne, ezzel ki lehetne húzni a "csőről fűtés" méregfogát - véli Tófalvi György.

Házi Péter

A négy évvel ezelőtt elfogadott 2012/27/EU  irányelv szerint azon  távfűtött épületekben, ahol nem lehet  fogyasztásmérőket  felszerelni,  a fűtés mérésére  költségosztókat kell alkalmazni 2016 december 31-től. Már persze, ha ez műszakilag megoldható és költséghatékony. Ezen irányelv alapján hazánknak is meg kellett volna alkotnia az erre vonatkozó jogszabályát, ám amint a közelgő határidőt firtató kérdésünkre Tófalvi György, az ország legtöbb költségmegosztóját kezelő,  üzemeltető Techem Kft. ügyvezetője elmondta, nem készült ilyen jogszabály:

Archív fotó: Koppán Viktor

 

– Tudomásom szerint emiatt kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen. Ugyanakkor a 281/2016. (IX. 21.) kormányrendelet  némileg pontosítja a távhőtörvény végrehajtási rendeletét azzal, hogy definiálja, mit is jelent az „épületrész fajlagos fűtési hőfelhasználása” – fogalmazott az igazgató, aki szerint  ezzel azt az előírást próbálják pontosítani, miszerint egy lakásra – bármennyit is mutat a költségmegosztó – nem lehet a fajlagos fűtési hőfelhasználás két és félszeresénél nagyobb költséget kiszámlázni. A szakember szerint a szabályozás a jelenlegi módosítás után sem tekinthető teljesen egyértelműnek.

Továbbra is reális és meglévő probléma a „csőről fűtés”, azaz, hogy sok lakásban  nem nyitják meg  a radiátorok termosztatikus szelepét, így a költségosztón sem nagyon szaporodnak az egységek. A lakásban mégis meleg van, hiszen a strang, azaz a felszálló vezeték fűti a lakást. Ha valaki „ki meri nyitni” a radiátorszelepet és emiatt az ő költségosztóján néhány egység megjelenik, akkor – mivel a többiekén még ennyi egység sem látható – a házba bejött fűtési energia jelentős részét az illető fizeti ki,  igen magas lesz az „egy egységért fizetendő” összeg. Tófalvi György szerint ezt a problémát úgy lehetne megoldani, ha figyelembe vennék a strang hőleadását. Ha ezeket egyfajta csőradiátorként értelmezzük, akkor már lehet ezeket méretezni és figyelembe venni a fogyasztásukat, amint ez Németországban a német mérnökszövetség már meg is valósította. Ettől ugyanis még kevesebb lenne a kiugró különbség a fűtésszámlák között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!