Gazdaság

2016.10.10. 20:55

Visszajön a háromszázmilliárd

Balatonfüred- A tavaly megszavazott, majd nyáron visszavont 300 milliárd forintos balatoni fejlesztési keretet megkapja a tó térsége - jelentették be a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén.

Forgács Ádám

Tóth Tamás, a Miniszterelnökség főosztályvezetője a BFT füredi ülésén felidézte: idén márciusban született kormányhatározat a 2014-2020 közötti turisztikai támogatásról, amelynek keretében a balatoni régió 300 milliárdot kapott volna.


Balatonfüredi szüreti felvonulás. Az üdülőkörzet városai közül Füred 65 pályázatot nyújtott be Ilusztráció: Stiger Ádám

A kormányhatározatot nyáron visszavonták. A BFT-ülés résztvevőit emlékeztette Tóth Tamás arra, hogy a fejlesztési kormányhatározatot azért vonták vissza, mert a turizmus területén az állami feladat- és intézményrendszer átalakításáról döntött a kormány.Tóth Tamás most azonban arról számolt be, hogy a téma ismét napirendre került. A tervezet szerint a 300 milliárd forintos európai uniós keret körülbelül 20 százalékkal bővült, és több lesz a visszavont kormányhatározatban szereplő 24 milliárd forintos hazai forrás is. A pályázatok elbírálásakor a hangsúly továbbra is a környezetvédelmen és a közlekedésfejlesztésen marad - tette hozzá Tóth Tamás. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindez még tervezet, a kormány egyelőre nem döntött annak elfogadásáról.

A főosztályvezető beszélt arról is, hogy a 2014-20-as fejlesztési időszak pályázataira a balatoni üdülőrégió területéről eddig 926 projekt érkezett. A legtöbbet a GINOP (452) és a TOP (287) kereteire adták be, összesen körülbelül 290 milliárd forintnyi támogatási igénnyel, melynek fele közlekedésfejlesztésről szól. Az üdülőkörzet 180 települése közül 120 pályázott valamilyen forrásra. A legnagyobb városok közül Siófok 81, Balatonfüred 65, Keszthely 53 pályázatot nyújtott be, támogatást eddig 134 projektnek ítéltek meg mintegy 129 milliárd forint értékben, jelentette be Tóth Tamás az ülésen.

Az üdülőkörzet 180 települése közül 120 pályázott pénzre




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!