Gazdaság

2016.10.10. 20:45

A kereskedelem kiterjesztése

Budapest- A magyar nemzetgazdasági miniszter részt vett az IMF és a Világbank évi rendes közgyűlésén.

MTI

Magyarország tagországa, egyben egyenrangú partnere a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) - hangsúlyozta Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében.


A nemzetgazdaság teljesítménye 2013 óta évente három százalékkal növekszik. Ebben nagy a szerepe a mezőgazdaságnak is Fotó: Ady Géza

A magyar nemzetgazdasági miniszter pénteken az IMF és a Világbank éves közgyűlésén vett részt Washingtonban.

A közgyűlést követően kiadott közleményben a miniszter kiemelte: a magyar kormány IMF-hitelből ugyan, de a szervezet ajánlásaitól eltérő módon alakította át sikeresen a gazdaságot.

A reformok eredményeit immár a valutaalap is elismeri, a korábbi kormányok által felvett hiteleket pedig idő előtt visszafizettük - hívta fel a figyelmet közleményében a magyar nemzetgazdasági miniszter.

A közgyűlésen lefolytatott kétoldalú, nemzetközi befektetői találkozókon Varga Mihály arról adott tájékoztatást tárgyalópartnereinek, hogy a magyar nemzetgazdaság teljesítménye a 2013-as növekedési fordulat óta minden évben folyamatosan 3 százalék körüli értékkel emelkedett. Ugyanakkor ez a gazdasági bővülés nem párosult a külső és a belső egyensúly megbomlásával, vagyis nem hitelfelvétel, hanem belső folyamatok táplálták a magyar gazdaság felzárkózását.

A tárcavezető szerint a magyar gazdasági teljesítmény növekedését jelzi az is, hogy huszonhat éve nem dolgoztak olyan sokan Magyarországon, mint most: a munkanélküliségi ráta az eltelt hat év alatt tizenkét százalékról öt százalék alá csökkent. A kormány százezreket állított újra munkába.

A 2010-es kormányváltás óta több mint 667 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, és a növekedés mintegy kétharmada a hazai versenyszférában következett be - emlékeztetett az eredményekre Varga Mihály miniszter a washingtoni közgyűlésen.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye tájékoztat arról, hogy a közgyűlés plenáris ülésszakán a Világbank Csoport elnöke, Jim Yong Kim hangsúlyozta: fokozott együttműködésre, a gazdasági integráció és a partneri viszonyok erősítésére van szükség annak érdekében, hogy a világgazdaság magasabb, ugyanakkor fenntartható és egyben általánosan magas foglalkoztatási arányt biztosító növekedési pályára állhasson.

Az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde kiemelte: a világgazdasági növekedés egyelőre továbbra is gyengébbnek mutatkozik a várakozásoknál, ennek ellensúlyozására ki kell terjeszteni a kereskedelmi kapcsolatokat, és a piacok megnyitásához szükséges szabályozási reformoknak ki kell terjedniük az új, digitális gazdaságra is - ismertette az elhangzottakat közleményében a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium.

Varga Mihály elmondta: a nemzetközi pénzügyi szervezetek közgyűlésén a világgazdaság olyan kihívásairól is eszmecserét folytatnak, mint a kínai gazdaság lassulása, vagy Nagy-Britannia várható kilépése az unióból, azaz a Brexit hatása Európára, az európai gazdaságra, illetve az olajárak változása, az alacsony olajárak ugyanis eddig segítették a világgazdaság bővülését.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy amerikai üzletemberekkel és befektetőkkel is találkozik az Egyesült Államokban.

Amerikai üzletemberekkel és befektetőkkel is találkozik a miniszter




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!