Hírek

2016.10.10. 23:20

Csak a fejlesztés lehet a kiút - Majdnem tízmilliárd forinttal csökkent a megyei volumen

Körkép - A tavalyi adatokhoz képest visszaestek a Vas megyei vállalkozások beruházásai. Egyes szakértők szerint az uniós támogatások leállása és a munkaerőhiány az oka a visszaesésnek.

- Több éve dolgozunk Magyarországon, és napjainkra van némi tapasztalatunk a támogatási és pályázati rendszerről. Úgy vélem, mindkettőben vannak javítani való részletek. Konkrétan egyik hazai beruházásunk is hasonló problémák miatt késett - jelentette ki Szalay Antal magyar-német üzletember.

A gazdasági szakember véleményét a német gazdasági kamara is alátámasztja, amely szerint az utóbbi időben csak azon cégek végeznek vagy végeztek beruházásokat Magyarországon, amelyek már amúgy is itt dolgoznak egy ideje.

A Vas megyei cégeknél visszaestek a beruházások. Országosan csak a meglévő cégek fejlesztenek
Fotó: Turbók Attila

LEHETETT SZÁMÍTANI

A CSÖKKENÉSRE

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vállalkozások beruházási volumenindexe - az előző évet 100-nak tekintve - idén januártól márciusig 94,9 volt, majd áprilistól júniusig 81,7-re csökkent. A statisztikák szerint 2016 első negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 9,6 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától. A beruházások csökkenésére lehetett számítani, hiszen közben leálltak az uniós támogatások, melyek egyik legnagyobb haszonélvezői a költségvetési szervek voltak, ezek beruházásai szinte teljesen összeomlottak. A kevésbé érintett területeken, így a gépberuházási tevékenység, illetve egyes ágazatok (például feldolgozóipar) esetében a csökkenés kisebb volt, de azért ott is visszaesést mért a KSH. A gépberuházási tevékenység kapcsán az említett üzletember kijelentette, bővítő beruházásait is visszafogta, pedig például Sárváron is léteznek tervek egy több mint kétszázmillió forintos beruházás megkezdésére. Ám ezek a tervek egyelőre a fiókokban léteznek, megkezdésükkel még vár a szakember.

Ezeket az adatokat Vas megyére lebontva a következő számsorokkal találkozhatunk: a gazdasági szervezetek beruházásai 2015 első félévében 47,4 milliárd forintot tettek ki, ez év ugyanezen szakaszában már csak 36 milliárdról beszélhetünk.

 

MÁS UTAKON JÁRNI

Itt is tetten érhető az uniós pályázatok leállása, ám a beruházási kedv lanyhulásának egyéb okaira is felhívták a figyelmet a szakértők.

A minap éppen a külügyminiszter nyilatkozta: egy új, autóipari beruházást vesztett el Magyarország az országosan tapasztalható szakemberhiány miatt. A szakminiszter kijelentését a minap Szombathelyen lapunknak nyilatkozó államtitkár, Cseresnyés Péter is megerősítette, aki azonban mindjárt megoldással is szolgált a problémára. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy a cégeknek és vállalkozásoknak mind beruházásaik felélesztésében, mind a szakemberhiány kezelésében más utakat kell keresniük.

- Ez pedig a technológiai fejlesztés, amely teljesen reális kiutat jelenthet az emlegetett kérdésekben, főleg a nyugati országrészben, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, ahol már nagyon komoly méreteket ölt a szakemberhiány - mondta Cseresnyés Péter a Vas Népének.

 

VERSENYKÉPESEN

- A technológiai fejlesztések azonban nem csak a szakemberhiányt oldják meg, van egy olyan hatásuk is, mely ugyancsak fontos a hazai cégek, ezáltal a magyar gazdaság számára, ez pedig a versenyképesség növekedése - jelentette ki Szalay Antal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!