Kultúra

2016.10.10. 17:00

Levéltári emléknyomkeresés

Rácalmás - Készülődő levéltári gyűjtéséből közöl izgalmas múltfeltáró ízelítőt az Emléknyomok című kiállítás.

Szabó Szabolcs

Miként lett anno a második legerősebb politikai erő az 1945-ös voksolás során Rácalmáson a Keresztény Női Tábor? Milyen gyakran ingázott Rácalmás és a főváros között Jankovich Béla közoktatásügyi miniszter és Teleszky János a pénzügyi tárca első embere? Mikor készült az első fotó a rácalmási futballegyletről?

Többek között a fent említett kérdésekre is (részben) választ találhat a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtárban szemlézhető Emléknyomok címen futó tárlaton, amely a készülő levéltári gyűjteményből szolgál ízelítőül.

- Az utóbbi években azt vettük észre, hogy egyre fogyatkoznak a településünk múltjáról mesélő hivatalos és családi dokumentumok. Ezért úgy döntöttünk, hogy felállítunk egy levéltári gyűjteményt, amely a terveink szerint folyamatosan gyarapodhat majd. A közelmúltban nyílt kiállítás e gyűjtésbe enged betekintést. A kiállítás anyagát igyekeztünk úgy összeállítani, hogy egyrészt felvillantsa Rácalmás múltjának fontosabb momentumait, másrészt betekintést engedjen az évszázadok során itt élő emberek, családok, civil közösségek mindennapjaiba is - mondta el lapunknak Németh Miklósné, alpolgármester, aki egy rögtönzött tárlatvezetést is tartott munkatársainknak.

A hivatalos, céhes, családi és egyéb dokumentumokból és sorsmozaikokból bizony összeáll a „nagybetűs” történelem. Helytörténeti múltkutatás még egy hónapon át a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtárban Fotó: Ady Géza, Zsedrovits Enikő

Az Emléknyomok tematikus összeállításokból épül fel. A több száz évet felölelő múltfelfejtés során betekintést nyerhetünk az egykoron virágzó céhes ipar mestereivel, képviselőivel, az oktatás, a kultúra, a sport helyi hagyományaival.

 

A tárlat legnagyobb értéke, hogy levéltári és helytörténeti dokumentumokra támaszkodva egy-egy közösség, család jeles eseményein keresztül láttatja az úgynevezett nagybetűs történelmet, hiszen az utóbbi évszázadok sorsfordulói és sorstragédiái Rácalmást sem kerülték el.

Megrázó például az a kézzel írt feljegyzés, amely a II. világháborús légitámadás után született - a bombázást a pincében átvészelő közösség úgy fogalmazta meg hálaadó írását, hogy már tudta a szomszédos pincében egy család nem élte túl a légicsapást. Minden céhes mesterlevélből, földjegyzési összeírásból, a módosabbak házassági szerződéseiből egy-egy külön történet bontható ki, amely közelebb visz a múlt megértéséhez és feldolgozásához.

Izgalmas nyomozást az Emléknyomokon!

A hivatalos, céhes, családi és egyéb dokumentumokból és sorsmozaikokból bizony összeáll a nagybetűs történelem. Helytörténeti múltkutatás még egy hónapon át a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtárban

Továbbra is várják a helytörténeti emlékeket, dokumentumokat a szervezők




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!