Sport

2016.10.11. 14:16

Jelentősen átalakult a Falco KC Szombathely együttese

Szombathely - Átalakított kerettel, hat új játékossal, egy régi, sikeres, közönségkedvenc edzővel, és természetesen új reményekkel vág neki a 2016/2017-es szezonnak a Falco KC Szombathely NB I. A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A Falco szerdán (18.00, M4 Sport) az Alba vendégeként nyitja az évet.

Tóth Gábor

A tavalyi, balul sikerült szezon után egyetlen légiósát sem marasztalta a sárga-fekete klub. Kettejükkel viszont ellenfélként találkozhat az Arena Savaria közönsége, hiszen Ryan Wrigt Szolnokon, Bradford Burgess pedig Székesfehérváron folytatja a pályafutását. Érzekőkben sincs hiány. A magyar mag két válogatott játékossal erősödött: Kovács Péter Szolnokról, Tóth Norbert pedig a szomszédvár Körmendről tette át a székhelyét Szombathelyre. A három új amerikai játékosból a kettes-hármas poszton bevethető Darrin Govens tavaly még a ZTE -mezben keserítette a sárga-fekete drukkerek életét.

A center Ray Turner Ausztráliából érkezett, az irányító Lester Medford pedig újonc légiós, tavaly még az amerikai egytemi bajnokságban pattogtatott. A csapat negyedik légiósa, a fehérorosz válogatott, a négyes poszton vitézkedő, Romániából érkező Alekszandr Pusztohvar. Új kézbe került a karmesteri pálca is, a legendás Kálmán Lászlót az a Szrecsko Szekulovics váltotta a kispadon, aki a 2007/2008-as szezonban bajnoki címig vezette a csapatot. A népszerű tréner számára nem ismeretlen a magyar közeg, az NB I-es pontvadászat, iszen korábban dolgozott Székesfehérváron, Pécsen, Kaposváron, legutóbb pedig Jászberényben.

- Korán kezdtük a munkát, de a felkészülésünk nagy részéről hiányzott a négy válogatott játékosunk, Váradi, Kovács Peti, Tóth Norbi és Puszohvar - fogalmazott a Falco KC vezetőedzője, Szrecsko Szekulovics. - Új csapatot építünk, és így sajnos viszonylag kevés időnk marad arra, hogy igazán megismerjük egymást, hogy jól összeérjünk. A létszámgondok miatt is játszottunk egy kicsit talán kevesebb edzőmeccset, mint a riválisaink: volt két mérkőzésünk Ausztriában, házigazdaként vettünk részt a Horváth Zoltán Emléktornán, és két meccset vívtunk Szlovákiába. Ugyanakkor a Horváth Zoli emlékére rendezett tornán magam is meglepődtem azon, hogy milyen jól muzsikál a csapat. Most pedig, néhény hét elteltével már nyugodtan mondhatom, hogy jó szellemiségű, ütőképes, ráadásul fejlődőképes társaságnak lehetek az edzője.

Jók a magyar játékosaink, és jók a légiósaink. Ennek megfelelőn döntöttünk úgy, hogy nem igazolunk ötödik külföldit. Karácsonyig biztosan nem, aztán majd meglátjuk, hogy hogyan alakulnak a dolgaink. Szeretnénk bőven lehetőséget adni a magyaroknak, hiszen egy magyar játékos, ha jól érzi magát, ha hasznos tagja lehet egy csapatnak, akkor akár hosszabb távon is a klubnál tartható. A háttér rendezett Szombathelyen, kiváló körülmények között dolgozhatunk, bizakodva várom a szezont.

- A Falco nagy csapat, itt mindig komolyak az elvárások, ezt tudom jól, hiszen most dolgozom harmadszor Szombathelyen - jelezte Szrecsko mester. - És nincs is ezzel semmi probléma, megpróbálunk megfelelni az elvárásoknak. Ugyanakkor a célkitűzést óvatosan kell megfogalmazni. Első lépésben szeretnénk bekerülni a legjobb nyolcba - és ha kijön a lépés, akkor lehet merészebb terveket szövögetni. Jó csapatunk van, amely képes, eredményes minőségi kosárlabdával előrukkolni. De még azért dolgoznunk kell, hogy az általam elvárt szinten legyen a csapatunk.

A Falco KC 2016/2017-es csapata. Ülnek balról: dr. Andits Tamás, Kozma Gergő, Lester Medford, Tanai Zoltán, Simon Kristóf, Kovács Bence, Hajas Csaba. Állnak középen: Pichler Gergely, Váradi Benedek, Srecko Sekulovic, Váradi Kornél, Darrin Govens, Gráczer György. Állnak hátul: Kovács Péter, Alekszandr Pusztohvar, Durázi Krisztofer, Tóth Norbert, Ray Turner, Bognár Kristóf, Hódi Patrik  Fotó: Unger Tamás

A Falco szerdán 18 órás kezdéssel az Alba Fehérvár vendégeként nyitja a 2016/2017-es szezont. A szombathelyiek még nem játszottak, az Alba az első fordulóban nyert a ZTE vendégeként (71-65).

- Nagyon sajnálom, hogy az első fordulós hazai meccsünk teremproblémák miatt elmaradt. Jó lett volna saját közönség előtt győzelemmel nyitni, amely vélhetően lökést adott volna a folytatásra - jelezte Szrecsko Szekulovics. - Most egy lendületben lévő Alba ellen kezdhetünk, vendégként. Felkészültünk ellenfelünkből, tudjuk például, hogy van három nagyon jó, sok pontot szerző centere. A hangsúly a védekezésen, a szervezett csapatjátékon lesz. És természetesen megpróbálunk meglepetést okozni! Hiányzónk nincs, teljes a keret.

- Az elmúlt sikertelen szezon után a csapat jelentős változásokon esett át. Visszatért például Szrecsko Szekulovicc, a korábbi nagyon sikeres időszak vezetőedzője - kezdte mondandóját Gráczer György, a Falco KC Szombathely vezetőedzője. - A tavalyi csapatból sikerült a saját nevelésű felnőtt és korosztályos válogatott játékosainkat megtartani. Az érkező hat új játékos - a két magyar válogatott és négy új légiós - reményeink szerint komoly erősítést jelent. Sikerült egy fiatal tehetséges és rutinos játékosokból álló sikerre éhes játékoskeretet kialakítani.

Amellyel elérthetjük kitűzött célunkat, a legjobb nyolcon belüli minél jobb helyezést. Több mint ezer bérletesünk van, szeretnénk őket jó kosárlabdával, jó meccsekkel, és természetesen jó eredményekkel kiszolgálni. Szinte valamennyi klub komoly erőfeszítéséket tett, hogy minőségi csapatot alakítson ki, így egy nagyon kiegyensúlyozott bajnokságra számítok. Bízom abban , hogy játékosaink mindent megtesznek azért - hogy szurkolóink támogatásával - elérjük kitűzött célunkat! A háttér rendezett, anyagilag rendben van a klub, köszönhetően az önkormányzatnak és a támogatóinknak. Jó esély van rá, hogy a napokban bejelentünk egy névadó szponzori megállapodást.

A Falco KC stábja: Szrecsko Szakulovics (vezetőedző), Váradi Kornél (másodedző), Gráczer György (ügyvezető), Pichler Gergely (technikai vezető), dr. Andits Tamás (orvos), Hajas Csaba (erőnléti edző), Tanai Zoltán (gyúró).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!