Hírek

2016.10.11. 16:38

Találjanak rá az értékekre - Folklórból táplálkoznak, de a hangszerelésük sokkal modernebb

Zalalövő – Két fontos célunk van, az egyik, hogy a magyar néphagyományokból merítve, különleges hangzásvilággal adjuk tovább az ősi kincseinket, a másik pedig az, hogy ízlést formáljunk a gyermekek világában.

A 2013 decembere óta aktív Aranykapu zenekar énekese, Töreky Zsuzsi fogalmazta meg a fenti szavakkal a magyar népdalokat, népi játékokat, valamint mondókákat különleges hangzásvilággal tálaló együttes ars poeticáját. Az eredetileg Győrből indult trió – amelynek az ütőhangszeres és nagybőgős Lőrincz Tamás, illetve a már Ajkán élő, de zalaegerszegi gyökerekkel bíró gitáros-zongorista Kiss Krisztián révén erős zalai kötődése is van – a közelmúltban Zalalövőn lépett fel, a tagokkal ott beszélgettünk.

– A társadalomnak van egy rétege, ahol a szülők számára kifejezetten igény, és nem luxus, hogy mindenféle idő- és energiahiány mellett is szakítanak arra időt, hogy odahaza énekeljenek a gyermekeikkel közösen – mondta Kiss Krisztián.

– Mi elsősorban ezért is próbáljuk széles körben eljuttatni ezt a fajta élő muzsikát, s ezeket a kincseket a családokhoz, hogy formáljuk az ízlésüket, hogy ki tudják válogatni, mi az értékes és mi a helyesebb irány.

– Egy kisgyermek sosem válogat, ő azt hallgatja, amit a szülő választ neki – folytatta a gondolatot Töreky Zsuzsi.

- Ezért tartjuk fontosnak, hogy a népdalokat és mondókákat újszerű hangzással, vagy még inkább modernebb hangszereléssel tegyük eléjük. Attól modern, hogy nem megszokott népzenei kíséretet, tehát nagybőgőt, brácsát és hegedűt használunk, hanem mai hangszereket, zongorát, gitárt, harangjátékot, vagy éppen cajont és udut. Nem keressük a harsány megoldásokat sem, a lágy hangolás ugyanis szerintünk inkább eltalál a gyermekek szívébe. A tradicionális alapokat többnyire Krisztián hangszereli meg, s Tamás is hozzáteszi az ötleteit. Utóbbi úgy fogalmaz: folklórból táplálkoznak, de a dalaiknak komolyzenei, bartóki, és jazzes hátteret is adnak. A zenekar ettől különleges és egyedi a hazai palettán.

– Decemberben lesz három éve, hogy az első koncertünket adtuk, innen számoljuk a zenekar létét – magyarázta az énekesnő.

– Eddig négy nagylemezünk jelent meg, jelenleg az ötödiken dolgozunk. Zsuzsi azt mondja, bár a magyar folklór tárháza szinte kimeríthetetlen, hiszen a több ezer népdal mellett ott vannak a mondókák és a gyermekjátékok, illetve rengeteg variáns is létezik, jövőre mégis teljesem új vállalkozásba fognak. Egy mesére építik fel aktuális műsorukat, korábban ilyesmivel még nem foglalkoztak.

– Ezenfelül is nagyon sok izgalmas ötletünk van, folyamatosan inspiráljuk egymást – tette még hozzá az énekesnő.

– A fiúk a saját világukból is rengeteg hatást hoznak magukkal, ennek is köszönhető, hogy zeneiségében ki tudjuk színezni a dalokat. Kifejezetten törekszünk arra, hogy ne mindig a megszokott hangzatok köszönjenek vissza a dalokban.

– Itt van a Csíp-csíp csóka című mondóka, amit mindenki ismer – mondja az Aranykapu első nagylemezén hallható dal kapcsán Krisztián.

– Ennek egy kevésbé közismert változatát vettük elő, amit ráadásul vidáman, s kicsit fricskaszerűen adunk elő, így szinte biztos, hogy mindenki rögtön megjegyzi azt. A zenészek elmondása szerint az Aranykapu együttes elsősorban a 14 év alatti korosztályt célozta meg a dalaival és lemezeivel, de adtak már kifejezetten felnőtteknek szóló irodalmi műsort is.

Az elmúlt közel három esztendőben több mint kétszáz koncerten jutottak túl, jártak Szlovákiában, Ausztriában és Írországban, most németországi turné előtt állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!