Sport

2016.10.11. 18:35

Ezek a nők tudják, hogyan védjék meg magukat

Pápa - A jogos védelemmel kapcsolatos tudnivalók mellett a támadást megelőző szituációk felismerését is elsajátíthatják a városi női önvédelmi tanfolyam résztvevői.

Polgár Bettina

A második alkalommal megszervezett ingyenes női önvédelmi tanfolyam ismét a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület, a Pápai Rendőrkapitányság, illetve a helyi önkormányzat együttműködése révén startolt el. A hatalkalmas képzésnek a Türr István Gimnázium Fő utca 10. szám alatti tornaterme ad otthont.

Pintér Péter, a Hét Csillag elnöke hangsúlyozta, néhány hónappal ezelőtt fejeződött be első ingyenes női önvédelmi tanfolyamuk, amit hatalmas érdeklődés övezett, ezért úgy döntöttek, újra lehetőséget biztosítanak a térítésmentes képzés iránt érdeklődőknek a különféle technikák elsajátítására. - Újabb tanfolyamunk népszerűsége nem maradt alul az előzőhöz képest: összesen 61 fő részvételével vágtunk neki a képzésnek. Nagy többségében a harmincas éveiben járó korosztály jelentkezett, de természetesen vannak ennél fiatalabb és idősebb résztvevőink is - mutatott rá lapunknak nyilatkozva Pintér Péter.

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója kifejtette, kapitányságuk fontos feladatának tekinti a bűnmegelőzést és az áldozatvédelmet. Mint mondta, mindenkit arra buzdítottak, hogy bátran jelentkezzen erre a tanfolyamra, különösen azokat, akik olyan munkahelyen dolgoznak, ahol esetleg vagyon vagy személy elleni támadás áldozataivá válhatnak. Ilyenek a kiskereskedelmi egységekben bolti eladóként dolgozók, a dohányboltok alkalmazottai, illetve a butikok és az ékszerüzletek eladói. Emellett olyan hölgyek számára is ajánlották a részvételt, akik gyakran járnak hétvégén szórakozni, vagy éppen három műszakban dolgoznak és emiatt elkerülhetetlenül közlekednek sötétedés után, napkelte előtt is.

A kiemelt megelőzési főelőadó hozzátette, a pápai kapitányság munkatársai már a korábbi tanfolyamon is szerepet vállaltak az önvédelmi fogások bemutatásában, valamint tájékoztatták a résztvevőket a jogos védelmi helyzetről és arról, hogy egy esetleges támadás alkalmával meddig lehet elmenni a védekezés terén, továbbá melyek azok az eszközök, amelyeket védekezés céljából maguknál hordhatnak a hölgyek.

Nem lesz ez másképpen az újabb tanfolyam során sem, valamint a női önvédelmi képzés alkalmával szót ejtenek arról is, hogyan előzhető meg, hogy támadások, illetve vagyon elleni bűncselekmények áldozatává váljunk.
Pintér Péter megjegyezte, a helyi kapitányság munkatársainak tájékoztatói mellett nagy hangsúlyt fektetnek a valósághű szituációk feldolgozására, illetve a támadást megelőző helyzetek felismerésére és azok lehetőség szerinti megoldására. Emellett pedig ismét kulcsszó lesz a megelőzés és a helyzetfelismerés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!