Életmód

2016.10.12. 05:23

Kimerült? Letört? - Öt tipp az őszi fáradság ellen

Veszprém – A nyári nyüzsgést felváltja az őszt. Monoton, borongós, szürke hétköznapok váltják a napsütötte, meleg D-vitaminban gazdag hétköznapjainkat. Egy kicsit lenyugszik az élet a Balatonon és vele együtt mi is. Ezért hajlamosak vagyunk elhagyni magunkat, belassulni. Rázzuk hát fel magunkat!

Forgács Ádám

Tudom, hogy ezt nem mindig könnyű megoldani, ha nincs is időd szervezett programokon részt venni, mert rengeteg a munka vagy netán ott a család, akkor vegyük elő az egyszerű megoldásokat, tudod:, apa vezet, anya főz" ! Kerekedj felül önmagadon és csomagold be a családot, menjetek el egy intenzív sétára. Nem kell hozzá extra felszerelés, továbbá nagyon hatékony. Már 15- 20 perc a friss levegőn is felfrissít annyira, hogy felrázd magad és jobban tudj koncentrálni. Mivel a bemelegítés már megtörtént, apa csinálhatja is a fekvőtámaszokat, míg anya guggol. A gyerekek természetesen felhasználhatók segédeszköznek, csimpaszkodhatnak, mászhatnak ránk. Ha kétszintes a ház, vagy van lépcsőházunk, akkor lépcsőzhetünk is.

2. Jégfürdő

Ébredés után ne várd meg a harmadik szundit a telódon, első jelzésre pattanj ki az ágyból és irány a fürdő. Vegyél egy hideg zuhanyt! Ha ezt a műveletet minden porcikád elutasítja, elég, ha legalább az arcodat és a karodat átmosod hideg vízzel. Az inger hatására beindulnak agyunk receptorai, megkapják az „ébren" jelzést, így biztosan nem merülsz újra álomba.

3. Gyakran szellőztess!

Nagyon jót tesz, ha beengedjük a csípős őszi hideg levegőt szobába, lefekvés előtt jól járja át a szobát a lényeg, hogy friss legyen. Munkahelyeken sokszor érezni, hogy oxigénhiány van a helyiségben, valójában nem erről van szó, hanem szén-dioxidból lett több, ami egyszerűen a légzés miatt került a levegőbe. A szellőztetéssel az oxigén beáramlik, a szén-dioxid pedig kimegy, ez a hasznos praktika segít ébren maradni a melóban.

4. Azok az isteni kávék!

Kutatások bizonyítják, hogy kávéban található koffein 15-30 perc alatt már hatni kezd, és 3-4 órán keresztül hat, ezután a hatása gyengülni kezd. Naponta két kávéval fellendítheted az energiaszintedet, mindemellett rendkívül sok pozitív hatása van az emberi szervezetre, túlzásba vinni azonban nem szabad, mert az ellenkezőjét érjük el vele. Lefekvés előtt semmiképp nem ajánlatos koffeintartalmú italt inni (kávét, teát, energiaitalt).

5. Szundikálj egyet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!