Celldömölk

2016.10.12. 07:43

A 90 éves Kiss Miklósnét, Rózsi nénit köszöntötte Szücs Andrea, Celldömölk város aljegyzője

Celldömölk - Jánosházán született, immár régóta Celldömölkön, Alsóságon él kis családi fészkében Rózsika néni, akinek három gyermeke viseli gondját. A családban hat unoka, tizenegy dédunoka van, akik eléggé szétszéledtek a világban. Győrben, Szentgotthárdon, Budapesten és Angliában is élnek családtagok, akiknek sorsát, minden pillanatukat nyomon követi Rózsi néni.

Gyuricza Imre

Szabadidejét tévénézéssel, kézimunkázással, rejtvényfejtéssel tölti, és szívesen elmereng hosszú életén, sorra idéz fel szép és szomorú emlékeket. Sokaktól kellett már búcsúznia, férjétől 1995-ben, 11 testvére közül, még ketten élnek. Óvónő lánya a köszöntést követően behozza a születésnapi tortát, amelyet boldogan fogad, és egy fújásra eloltja rajta a gyertya lángját.

Fotó: Gyuricza Imre

Büszkén veszi maga elé a miniszterelnöki oklevelet, örül a köszöntéskor kapott virágnak, és örül mindennek, ami vele történt és reményei szerint még történni fog.

Büszkén mesél szülei végtelen áldozatvállalásáról. Édesapjuk öt fiúgyereknek épített házat, a lányokat mind tisztességgel kistafírozta, áfészes sofőrként dolgozott, nagyon erős, dolgos ember volt, aki mindenről, mindegyikükről gondoskodott.

A mai világban számunkra, szinte elképzelhetetlen, hogyan lehet 11 gyereket felnevelni. Miközben ezen gondolkozom, Rózsika néni sorolja szépen sorrendben testvérei nevét, Pisti, Sári kezdi és folytatja a „Csordás”- Németh család összes tagjának felsorolását. Majd előkerülnek a régi, kissé kopott fényképek, egy boldog család életének pillanatai elevenednek meg a felvételeken. Rózsi néni felidézi, miként voltak elosztva a feladatok szülők és gyerekek között.

Az ő egyik fontos feladata a kisebbek fürdetése volt, s amikor édesapjának jelezte, hogy kicsi az a teknő, amelyben tisztára kell mosdatni a piciket, a papa egy héten belül meghozta neki a hatalmas, „ötgyerekes” fürdető alkalmatosságot, így már könnyebben boldogult. Éltek, dolgoztak, gazdálkodtak a kis somlyói hegyen sokat dolgoztak. Így kellett boldogulnia egy népes családnak akkoriban.

Váratlanul lányához fordul, és élénken érdeklőik, hogy mikor is fog összejönni a család az ő köszöntésére? Ez bizony még titok, meglepetés lesz, de annyit elárul neki a lánya, hogy a hétvége felé várható a nagy családi összejövetel. Gyorsan beletörődik, hogy néhány napig még várnia kell, látni rajta.

További szép éveket és új élményeket kívánunk a ma is nagyon fiatalos Rózsika néninek, aki a beszélgetés végére éppen elfogyasztja tortaszeletét, s visszatér a családi képek rendezéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!