Civil

2016.10.12. 09:12

A melki apátságba zarándokoltak a toronyi plébánia hívei

Torony - Október 8-án zarándoklatra indultak a toronyi, a bucsui, a dozmati és a séi hívek az ausztriai Melk városába dr. Perger Gyula plébános atya vezetésével.

Civil Tudósítónktól

Miután megérkeztek úti céljukhoz, a nagy létszámra való tekintettel – 103-an vettek részt az úton – az apátságot három csoportra osztva nézték meg. A csoportokban egy-egy zarándoktárs volt a többiek segítségére a tolmácsolásban. Az ismerkedést a császári lépcsőn felmenve a császári folyosóval kezdték. A 196 méter hosszú folyosón az osztrák uralkodók képeit láthatták, majd beléptek a császári szobákba, amelyeket nagyrészt múzeumnak rendeztek be. Ezekben a termekben megcsodálhatták a barokk apátság történelmi és művészeti jelentőségét.

Fotó: Hoós Flórián

A zarándokok bepillanthattak az apátság mindennapjaiba egy rövid film segítségével és láthatták a több mint százezer kötetet és 1800 kéziratot számláló könyvtárat is. Ezt követően megnézték a barokk stílusban pompázó templomot. Végül fakultatív jelleggel bejárhatták a kolostor botanikus kertjét.

A melki apátságtól csaknem egyórás sétahajózáson vettek részt a Dunán, majd Spitzben buszra szállva indultak Heiligenkreutzba. Itt a ciszterci templomot nézték meg egy, tanulmányait itt végző magyar premontrei testvér vezetésével. A magyar határt átlépve, a Szent Márton-emlékév kapcsán Gyöngyösfalu Szent Márton templománál is megálltak. Itt Porpáczy József plébános atya fogadta a vendégeket és Gyula atyával közösen mutatták be a templomot.

Végül Mária-énekkel köszönték meg a Szűzanyának a felemelő zarándoklatot.

Hoós Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!